Precizările autorităților în legătură cu cererile nevalide pentru acordarea compensațiilor persoanelor a căror sursă principală de încălzire este soba pe combustibili solizi
Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale au venit dumunică, 19 noiembrie, cu precizări, „în legătură cu informațiile eronate care au apărut în spațiul public” în legătură cu acordarea compensațiilor pentru gospodăriile care utilizează soba pe combustibili solizi.
Astfel, autoritățile subliniază că gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite de către sistemul informațional începând cu 26 noiembrie, iar cetățenii vor putea afla gradul lor de vulnerabilitate la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, accesând cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md. „La etapa actuală, sistemul doar validează informațiile incluse în cerere, iar în cazul în care sunt depistate erori, cetățenii sunt informați să corecteze datele eronate”.
Conform Regulamentului aprobat de Guvern, pot depune cererile online, pe platforma compensatii.gov.md, toate gospodăriile care se includ în una dintre următoarele situații:
1. sursa principală de încălzire este energia termică centralizată, gazele naturale sau energia electrică.
2. sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și au beneficiat de ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) în sezonul rece precedent.
3. sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și are stabilit dreptul la APRA pentru perioada rece următoare.
Gospodăriile care au drept sursă principală de încălzire soba/cazanul bazat pe combustibili solizi, însă nu au beneficiat anul trecut de APRA, trebuie să se adreseze la asistentul social din localitate, pentru a depune cererea pentru compensații.
„În cazul în care solicitantul a selectat drept sursă de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în una dintre cele trei situații descrise mai sus, cererea nu va fi validată de sistem. Respectiv, solicitantul trebuie să se adreseze la asistentul social pentru a completa cererea”, menționează Ministerul.
Până în prezent, în sistem au fost înregistrate peste 500 de mii de cereri și „doar unele dintre ele” nu au fost validate din motiv că solicitanții au selectat sursa de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în cele trei situații prevăzute de Regulament, conform sursei citate.
Potrivit Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie și compensațiilor la energie sub formă de plată monetară, următoarele categorii de solicitanți nu se pot înregistra individual pe platforma informațională și trebuie să depună cererea de înregistrare la asistentul social din localitate:
1) solicitanții pentru care sursa principală de încălzire sunt combustibilii solizi (lemne, cărbuni) și care nu au stabilit dreptul la ajutorul pentru perioada rece a anului în curs sau nu au beneficiat de ajutorul pentru perioada rece a anului în anul precedent;
2) solicitanții care nu au conexiune la energia electrică;
3) solicitanții care nu pot comunica un cod IDNP.
A fost lansat Programul „Ajutor la contor” pentru sezonul rece 2023-2024. Data până când cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md
Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până pe 25 noiembrie, pentru a primi compensații în facturile pentru luna noiembrie. Dacă cerere va fi completată mai târziu, compensațiile vor fi acordate începând cu luna decembrie. Formularul de înscriere conține 20 de câmpuri, iar procesul de înregistrare poate dura aproximativ 15 minute. În acest an, potrivit ministrului Muncii Alexei Buzu, persoanele care vor cere compensații vor putea să completeze și un un sondaj care se referă în principal la echipamentele de măsurare a consumului de energie electrică. Cetățenii care nu au acces la internet pot solicita ajutor din partea asistenților sociali și a bibliotecarilor.