Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Prea mult vă legați de…

„Prea mult vă legați de preoți. Este dezgustător”. Reacția unui reprezentant al Mitropoliei Moldovei cu referire la imaginile câtorva preoți, aflați oficial în pelerinaj, la o berărie din Rusia

Deși oficial pelerinajele în Federația Rusă au scopul de a „familiariza clerul moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse”, în practică câțiva preoți moldoveni au ajuns în timpul unui asemenea pelerinaj să se fotografieze la o berărie din regiunea Moscovei, fiind cu halbele de bere în față. Chiar dacă imaginile în care aceștia apar au stârnit critici în rândul internauților, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Episcop de Soroca și Drochia, Ioan Moșneguțu, a declarat pentru ZdG că nu vede „nicio problemă” în aceste fotografii.

Ioan Moșneguțu a spus că nu a reușit să ia legătura cu preoții care apar în imagini. Totuși, acesta consideră că „prea mult ne legăm de preoți”, ceea ce este „regretabil” și „dezgustător”.

Moldtelecom lansează oferte irezistibile de toamnă – Ziarul de Gardă (zdg.md)

„Nu văd o problemă, pentru că preoții sunt împreună, la o discuție. (…) Preoții sunt oameni și nu le este interzis să bea o halbă cu bere. (…) Dumneavoastră, când mergeți la un seminar, stați 24 din 24 de ore la seminar sau aveți și un timp liber, recreativ, nu-i așa? Ei, și preoții au plecat în pelerinaj, dar au și un răgaz. Și în acest timp liber pot să stea la o discuție, servind o halbă cu bere, nu-i nicio problemă. Prea mult vă legați de preoți, de parcă preoții ar fi inamicii numărul I al acestei țări. Este regretabil, este dezgustător”, a declarat Moșneguțu pentru ZdG.

Fotografiile, în care preoții care au plecat în pelerinaj stau cu berea în față, au fost făcute publice de NordNews pe 5 septembrie.

Publicația a reușit să identifice în imagini trei preoți: Nicolae Cantemir, preot în satul Rezina, raionul Ungheni, camaradul său de sutană – Lilian Prisacaru, preot în orașul Ungheni și arhivarul episcopiei, Nicolai Boian.

Potrivit comunicatului emis de Mitropolia Moldovei, pelerinajele, care sunt organizate de Patriarhia Rusă și sunt gratuite, sunt organizate pentru a le oferi preoților din Mitropolia Moldovei „oportunitatea de a vizita locurile sfinte din Federația Rusă”, dorindu-se astfel „întărirea colaborării și a legăturilor frățești între clerul ortodox din cele două țări, precum și aprofundarea comuniunii și solidarității în cadrul Bisericii Ortodoxe Universale”.

Preoți, în drum spre Moscova, surprinși în aeroport

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă dar și de alte instituții de presă, în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.