(VIDEO) Alegeri la Tiraspol. Poți doar vota, nu și comenta
Pe 11 septembrie a fost dat startul oficial al campaniei electorale pentru așa-zisele alegeri prezidențiale din regiunea separatistă din stânga Nistrului (rmn). Până în prezent, zece persoane au depus actele și au început să colecteze semnături pentru a fi înscriși în cursa electorală. Printre aceștia se numără actualul președinte și actualul șef al așa-numitului Soviet suprem de la Tiraspol – tot ei favoriți în sondaje, un deputat, un director de firmă, un șef de filială universitară, trei pensionari și doi șomeri.
Avantaje pentru cei cu acces la resursele administrative
Potrivit juristului Alexandru Zubco, care activează în cadrul Organizației neguvernamentale Promo-LEX, există mai multe semnale privind abateri de la norma legală în procesul electoral din autoproclamata republică.
”Au existat anumite nereguli și abateri în procesul de colectare a semnăturilor. De exemlu, concurentul Șevciuc are în gestiune sa resurse administrative. Acesta a pus directori de instituții să iasă și să colecteze semnături, deși această procedură este interzisă la ei”, susține expertul.
Potrivit aceleiași surse, cel mai des semnalează că li se pun piedici anume concurenții electorali ce nu fac parte și nu sunt loiali actualei administrații din regiunea separatistă.
”Au existat și câteva cazuri în care unii colectori au fost agresați fizic de alți colectori. Ceilalți concurenți au comunicat că sunt defavorizați pentru că nu au bani să angajeze colectori de semnături, așa cum fac concurenții electorali cu acces la resursele administrative, la fel, ei întâmpină dificultăți în modul în care populația de acolo nu-i cunoaște asta prezumă că ceilalți vor face față cu greu”, a declarat Alexandru Zubco pentru Ziarul de Gardă.
De menționat că Promo-LEX nu monitorizează alegerile din regiunea separatistă din stânga Nistrului.
Nu au voie să critice Rusia, deci o laudă
Oficial, încă niciun concurent electoral din rmn nu și-a publicat platforma. În linii generale, toți mizează pe mesajul că vor face lobby ca să se unească în curând cu Federația Rusă. La fel, în goana după voturi, la tot pasul apar doar postere în care un concurent sau altul s-a întâlnit cu un demnitar rus. Iar asta, în opinia lor, le dă voturi de încredere. Alt mesaj promovat cu ardoare în spațiul public de către unii concurenți este că vor să facă altceva decât a făcut actualul lider. Chiar dacă în ultima perioadă regiunea a solicitat și absorbit mai multe milioane de euro din fonduri Europene, pentru susținerea societății civile, reparația spitalelor, a grădinițelor, caselor de cultură și altor instituții, niciun candidat pentru funcția de președinte nu lansează mesaje de susținere a unui dialog constructiv cu Uniunea Euroeană, sau, cu atât mai mult nu se vorbește despre o eventuală acceptare a parcursului european al Republicii Moldova ca și alegere viabilă și conștientă. Nici în societate, susține Alexandru Zubco, nu se întâlnesc prea des opinii disidente, de alternativă.
Expertul Promo-LEX are și o explicație pentru această situație. Potrivit acestuia, exprimarea unei opinii critice ar ține de libertatea de exprimare, drept care, însă, a fost sugrumat prin modificări constante la așa-numitul ”Cod Penal al rmn”. Una din cele mai recente modificări a fost făcută la data de 27 iulie curent, prin decret prezidențial, semnat de Evghenii Șevciuc.
Iată ce prevede Art. 278-3: Negarea rolului pozitiv al misiunii Federației Ruse în republica moldoveneasca nistreană.
”Acțiunile publice sau comentariile, inclusiv cele care se fac prin intermediul mijloacelor mass-media, a Internetului, care exprimă o lipsă de respect evidentă față de misiunea pacificatoare a Federației Ruse în republica moldoveneasca nistreană și intenția de a denatura rolul pozitiv al misiunii de pacificare a Federației Ruse în sprijinul păcii, securității și a stabilității în republica moldoveneasca nistreană se pedepsește cu amendă de la 500 la 1000 de unități convenționale sau cu detenție pe un termen de până la 3 ani”.
Zakon No 161 Negarea Rolului Pacificatorilor by GhenadieBrega on Scribd
Deși decretul a fost contestat la ”curtea constituțională” de peste Nistru, răspunsul primit făcea trimitere la faptul că adresarea nu va fi examinată ”deoarece până în prezent nimeni nu a fost condamnat în baza acestui articol”. Modificările au intrat în vigoare la mijlocul lunii august, anul curent.
Sursa Video: www.ZdG.md