Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Polonia și țările baltice cer…

Polonia și țările baltice cer construirea unei linii defensive de-a lungul frontierei UE cu Rusia și Belarus

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței blocului cu Rusia și Belarus pentru a proteja UE de amenințările militare și alte acțiuni dăunătoare din partea Moscovei, scrie agenția Reuters. Propunerea va fi discutată în cadrul summitului UE care a început astăzi la Bruxelles.

„Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va răspunde nevoii grave și urgente de a proteja UE de amenințările militare și hibride”, se arată în scrisoarea celor patru lideri, consultată de Reuters.


Amenințările hibride se referă la o combinație de mijloace militare și nonmilitare, precum și secrete și deschise, inclusiv dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică și împingerea migranților peste granițe.

„Amploarea și costurile acestui efort comun necesită o acțiune specifică a UE pentru a-l sprijini atât din punct de vedere politic, cât și financiar”, se arată în scrisoare.


Unii diplomați UE au estimat costul construirii unei astfel de linii defensive pe teren de-a lungul celor 700 km de frontieră a UE cu Rusia și Belarus la aproximativ 2,5 miliarde de euro (2,67 miliarde de dolari).
Investițiile europene în apărare și finanțarea acestora vor fi unul dintre principalele subiecte de discuție ale liderilor UE la summit, în condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al treilea an, iar Moscova intensifică operațiunile hibride împotriva Occidentului.

Apelul pentru o linie de apărare terestră finanțată în comun la granița de est a Uniunii Europene vine în completarea unei inițiative anterioare a Greciei și Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană al UE, după modelul Iron Dome israelian, care ar coordona sistemele de apărare aeriană separate ale țărilor UE.

„Este necesar să se recurgă la măsuri extraordinare, deoarece frontiera externă a UE trebuie să fie protejată și apărată cu mijloace militare și civile”, se arată în scrisoarea celor patru țări.

Scrisoarea afirmă că planificarea și executarea liniei de apărare a frontierei estice a UE ar trebui să se facă în coordonare cu NATO și cu cerințele sale militare.