Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   POLITICO: UE intenționează să boicoteze…

POLITICO: UE intenționează să boicoteze summitul miniștrilor de externe, care va avea loc în Ungaria

Sursa: Consiliul European/consilium.europa.eu

Uniunea Europeană intenționează să boicoteze summitul miniștrilor de externe, care va avea loc în Ungaria. UE își va organiza propriul summit în aceeași perioadă, scrie Politico, cu referire la surse.

Ungaria, care deține în prezent președinția Consiliului UE, plănuiește să organizeze un summit al miniștrilor de externe la Budapesta în perioada 28-29 august. Sursa citată scrie că aceasta ar putea fi o oportunitate „excelentă” pentru premierul Viktor Orban de a modela agenda politicii externe, iar ministrul de externe Peter Szijjarto să fie în centrul atenției.

Cu toate acestea, după „misiunea de menținere a păcii” a lui Orban, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, intenționează să convoace miniștri pentru Consiliul Miniștrilor de Externe simultan cu summitul organizat de prim-ministrul ungar.

Politico, citând surse, scrie că, dacă va avea loc o astfel de întâlnire, miniștrii de externe nu vor putea merge la summitul de la Budapesta, ci vor merge la Bruxelles. Unul dintre diplomații europeni, sub condiția anonimatului, a spus că în acest fel UE dorește să transmită un semnal clar Ungariei că țara nu vorbește în numele Uniunii Europene.