Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   POLITICO/ Când UE ar putea…

POLITICO Când UE ar putea începe negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina

Sursa foto: Reuters

Uniunea Europeană (UE) ar putea demara pe 25 iunie 2024 negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, chiar în ziua unui summit al Consiliului European (CE), scrie POLITICO, citând cinci diplomați europeni.

Deschiderea negocierilor ar fi un impuls major pentru Ucraina, care se află acum în al treilea an de război provocat de Rusia și care se luptă pentru a-și menține apărarea în fața atacurilor rusești. Ca și în decembrie 2023, un obstacol cheie în calea aspirației de aderare a Ucrainei este Ungaria. Aceasta se opune candidaturii Kievului deoarece, printre alte motive, susține că are probleme nerezolvate legate de minoritățile maghiare din Ucraina.

Dar, potrivit Politico, autoritățile de la Kiev au fost angajate în discuții bilaterale intense cu Budapesta pentru a aborda aceste preocupări, care au fost prezentate într-un document în 11 puncte. În urma unor remanieri guvernamentale, Kievul a propus remedii pentru toate punctele ridicate de Budapesta.

În contextul în care Ungaria va prelua președinția rotativă a UE la sfârșitul lunii iunie, este posibil ca premierul Viktor Orbán să nu dorească ca problema aderării Ucrainei să umbrească întreaga sa perioadă de șase luni la conducerea UE, a sugerat un diplomat UE pentru sursa citată. Declanșarea negocierilor în iunie ar permite Ungariei să se concentreze pe celelalte priorități ale președinției sale.

O altă posibilă problemă ar putea fi reprezentată de Olanda, a cărei nouă coaliție de guvernare se opune cu desăvârșire extinderii.

Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE pe 23 iunie 2022. Pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

După ce a obținut statutul de țară candidată la UE, R. Moldova trebuie să parcurgă o serie de pași importanți în procesul de aderare la Uniune.