Principală  —  IMPORTANTE   —   Politico: Alegerile din Moldova și…

Politico: Alegerile din Moldova și Georgia, un semnal de alarmă pentru UE. „Până la 20 la sută din voturi au fost corupte”

Sursa: Photo 282616238 © Andrei F. Dreamstime.com

Alegerile din această săptămână sugerează acum că această viziune optimistă asupra UE este din ce în ce mai incertă. Duminică, Moldova a votat în favoarea aderării la UE cu o marjă foarte mică – 50,4% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea aderării – iar partidul populist Visul Georgian, care se așteaptă să câștige sâmbătă, este pregătit să urmeze un program iliberal care ar face imposibilă aderarea la UE, scrie Politico.

Instituția de presă scrie că de ani de zile, UE a fost încrezătoare că agenda sa liberală și democratică va îndepărta în cele din urmă Georgia și Moldova de orbita Kremlinului și le va apropia de Occident – o încredere consolidată de sondajele care sugerează că ambele țări au majorități populare mari pentru aderarea la UE.

Sursa citată a evidențiat că Kremlinul – în ciuda angajamentelor sale grele în Ucraina – este încă dispus să investească bani grei în campanii de cumpărare de voturi și de dezinformare pentru a-și reafirma amprenta asupra fostelor teritorii sovietice. Atât în Moldova, cât și în Georgia, Moscova avansează cu o propagandă potrivit căreia țările care urmăresc un program pro-UE sau pro-NATO se joacă cu focul, recomandând neutralitatea ca antidot al conflictelor.

Îngrozită de rezultat, președinta pro-UE a Moldovei, Maia Sandu, s-a plâns de „atacul fără precedent al Rusiei asupra libertății și democrației țării noastre”. În timp ce sondajele recente sugerau că o majoritate de aproximativ 60 % era în favoarea aderării la blocul comunitar, în cea mai mare parte a nopții a părut că tabăra anti-UE va câștiga.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a grăbit să sublinieze că rezultatul strâns a fost rezultatul unor jocuri murdare ale Rusiei și a insistat că Bruxelles-ul va continua demersurile pentru aderarea Moldovei la bloc.

„În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, puternică și că dorește un viitor european”, a declarat ea.

Într-o declarație făcută după numărarea voturilor, liderul misiunii de observare a Institutului Național Democrat, fostul ministru finlandez de externe Pekka Haavisto, a raportat eforturi ample de subminare a procesului.

„Cea mai mare amenințare la adresa integrității acestor alegeri a fost o campanie amplă și concertată de influență străină malignă din partea Rusiei, care colaborează cu actori moldoveni prin manipularea informațiilor, cumpărarea de voturi și alte tipuri de finanțare ilicită a activității politice”, a declarat el.

Potrivit altor observatori, obținerea unei majorități, chiar și minime, în acest context, a reprezentat o realizare semnificativă. „Moldovenii au demonstrat rezistență în fața unei interferențe străine fără precedent”, a declarat congresmanul american Peter Roskam, care a condus o misiune de observare a Institutului Republican Internațional.