Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   POLITICO: „Adevărul este că Jocurile…

POLITICO: „Adevărul este că Jocurile Olimpice au fost întotdeauna politice”

Organizatorii Jocurilor Olimpice au declarat că politica nu își are locul în cadrul evenimentului lor sportiv bienal. Acesta este principiul invocat de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) când a anunțat că sportivii din Rusia și Belarus pot concura la Jocurile Olimpice din acest an, în ciuda participării țărilor lor la invazia Ucrainei. De asemenea, CIO se află și în spatele deciziei ca Israelul să participe la Jocuri, necătând la războiul din Gaza, potrivit unui articol de la Politico.

„Adevărul, însă, este că Jocurile Olimpice sunt politice, au fost întotdeauna politice și vor fi întotdeauna politice. Întrebați-i doar pe Adolf Hitler, Vladimir Putin și Asterix Galul. La suprafață, Jocurile sunt o sărbătoare a atletismului. Pe dedesubt, ele au fost pline de politică încă de la primele Jocuri Olimpice din Grecia antică, când orașele-stat se foloseau de ocazie pentru manevre politice și construirea de alianțe”, susține Politico.

Jocurile moderne, organizate pentru prima dată în Grecia, la aniversarea declarației de independență a țării față de Imperiul Otoman, ar fi putut fi fondate pe cel mai nobil dintre principiile politice – promovarea bunăvoinței internaționale.

Cu toate acestea, olimpiadele au fost străbătute rapid de naționalism, propagandă, înșelăciune și, în cele din urmă, chiar terorism și crimă, se arată în articolul Politico.

Această latură întunecată a Jocurilor Olimpice a fost subiectul cărții „Asterix la Jocurile Olimpice”, emblematica bandă desenată din 1968 a desenatorilor francezi René Goscinny și Albert Uderzo.

Deși ficțiune, desenul animat Asterix a fost inspirat din lumea reală, în care o succesiune de dictatori și criminali de război au folosit Jocurile pentru a stârni emoții populiste sau le-au vizat pentru a-și impune un punct de vedere sângeros.

Cel mai infam, liderul nazist Adolf Hitler a încercat să folosească Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin pentru a-și celebra teoriile privind supremația rasială față americanul de culoare Jesse Owens, care a câștigat patru medalii de aur.

Politico scrie că Jocurile din 1972 au fost ținta grupării teroriste palestiniene Septembrie Negru (Black September), care a organizat o luare de ostatici violentă în satul olimpic din München, ucigând 11 israelieni și un ofițer de poliție vest-german.

Următoarele Jocuri Olimpice de la Montreal au fost boicotate de 29 de țări, în semn de protest față de participarea Noii Zeelande, după ce echipa sa de rugby a efectuat o vizită în Africa de Sud în perioada apartheidului.

Boicoturile din perioada Războiului Rece au dominat apoi Jocurile din 1980 și 1984 de la Moscova și Los Angeles, Statele Unite și URSS ținându-și sportivii acasă.

Mai recent, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au folosit Jocurile Olimpice pentru a-și legitima și glorifica națiunile (și pe ei înșiși), menționează Politico.

Beijingul a găzduit Jocurile de două ori în acest secol, folosindu-se de Jocurile Olimpice din 2008 pentru a-și anunța sosirea ca putere mondială în ritmul a 2 008 toboșari în timpul unei ceremonii de deschidere uimitoare.

Jocurile de iarnă din 2022 ale Chinei au fost umbrite de apeluri la boicot din cauza tratamentului aplicat de Beijing populației minoritare uigure, scrie Politico.

„Dar nimeni nu a folosit Jocurile în avantajul său politic la fel de mult ca Putin”, afirmă Politico.

După ce a urmat Jocurile Olimpice din 2008 din China cu o invazie a unor părți din Georgia vecină, liderul rus a făcut-o din nou șase ani mai târziu.

Kremlinul a orchestrat mai întâi un complot nerușinat de dopaj la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, pentru a se asigura că Rusia va termina pe primul loc în clasamentul pe medalii, apoi a urmat această demonstrație de naționalism prin trimiterea „omuleților verzi” în peninsula Crimeea, dând startul unui deceniu de crime și lupte brutale în Ucraina.

„Așadar, ce se va întâmpla la Paris? Jocurile Olimpice din 2024 au fost deja umbrite de tulburările politice din Franța, după ce președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate luna trecută. Războiul din Ucraina, conflictul israeliano-palestinian și acuzațiile de trișare a Chinei de către SUA sunt alte probleme politice care ar putea să se strecoare în cadrul Jocurilor”, se arată în articolul scris de Politico.