Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Zelenski afirmă că în regiunea…

Zelenski afirmă că în regiunea transnistreană au mai rămas doar 1000-1500 de soldați ruși

Rusia și-a redus considerabil prezența trupelor în regiunea transnistreană a R. Moldova, lăsând doar 1000-1500 de soldați în stânga Nistrului, a declarat președintele Volodimir Zelenski la Conferința de Securitate de la München din 15 februarie, conform Kyiv Independent.

Au fost 5500 sau 6000 (de soldați ruși), acum sunt mult mai puțini”, a declarat Zelenski, potrivit jurnaliștilor de la Kyiv Independent prezenți la conferință. „Credem că astăzi mai sunt acolo aproximativ 2500 de soldați. Ca să fiu sincer, cred că mai sunt (mai aproape de) 1000-1500 de ruși rămași”.

Rusia ar fi „retras câteva mii” de soldați, relocați din regiunea transnistreană pentru a ajuta la invazia la scară largă în Ucraina, a declarat Zelenski.

Trupele ruse rămase în stânga Nistrului nu mai păzesc regiunea controlată de Rusia așa cum o făceau înainte, a adăugat Zelenski. „Astăzi ei păzesc depozite cu arme”, a spus el.

Cu referire la subiectul prezenței militare a Federației Ruse pe teritoriul R. Moldova, Biroul politici de reintegrare a venit cu „delimitare între două aspecte”:

„Contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMMP), care funcționează în Zona de Securitate în baza Acordului cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992 de către președinții de atunci M.Snegur și B. Elțin. FMMP se află sub monitorizarea Comisiei Unificate de Control, din care fac parte delegațiile Republicii Moldova, Federației Ruse și regiunii transnistrene, precum și reprezentanți ai Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova.

Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) constituit pe rămășițele armatei a 14-a a URSS, cu un efectiv estimat de instituțiile naționale responsabile de sectorul de apărare la circa 1500 de militari ruși, se află pe teritoriul R. Moldova fără acceptul statului, cu încălcarea prevederilor Constituției țării cu privire la neutralitate și a angajamentelor internaționale existente”.

Dosarele din sfera militară ce vizează raioanele de est ale Republicii Moldova – lichidarea depozitului de muniții de la Cobasna, retragerea militarilor GOTR fără drept de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru în una civilă sub monitorizare internațională, nu fac obiectul negocierilor Chișinău-Tiraspol și nu se discută pe platformele de dialog cu Tiraspolul, a subliniat Biroul.