Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VOX/ Prognoze electorale. Cine va…

VOX Prognoze electorale. Cine va câștiga alegerile locale? 

La 6 octombrie 2023 a început campania electorală pentru concurenții electorali înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Cetățenii urmează să aleagă 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 de consilieri sătești (comunali)/orășenești și 1 086 de  consilieri raionali/municipali. 60 de partide politice  înregistrate de Agenția Servicii Publice au dreptul de a participa la alegeri. Ce partid va obține cele mai multe mandate de primari și consilieri? Ce partid va fi surpriza acestor alegeri? Ce partid va înregistra un rezultat sub așteptările pe care le are? Mai mulți experți și analiști politici solicitați de ZdG au venit cu prognoze electorale. 

Igor Boțan, analist politic, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT)

O majoritate relativă ar putea să obțină fie PAS, fie PSRM, pentru că o formațiune este de guvernare, iar alta are cel mai mare rating după aceasta. Totuși, alegerile locale sunt unele administrative, iar primarii sunt realeși în proporție de 60-70%. Data trecută, cel mai mare număr de primari l-a avut Partidul Democrat, pentru că atât timp cât Plahotniuc a fost coordonatorul executiv al R. Moldova, PD-ul s-a proclamat „partidul primarilor” și chiar după ce a fugit Plahotniuc din țară, cetățenii din inerție au votat cei mai mulți primari din partea PD. PAS-ul a fost la ultimele alegeri în blocul ACUM. Acolo, din câte cunosc, jumătate au fost din PAS și cealaltă – din Platforma DA. 

Noi trebuie să ne așteptăm la surprize din partea partidelor substituente ale partidului „Șor”. Vedem cât de activă este „Șansa”. S-ar putea să ne trezim cu un număr destul de mare de primari din partea acestui partid.

Cu toate că este partid de guvernare și în sondaje are o majoritate relativă, nu m-aș mira dacă PAS-ul ar avea un rezultat modest, deoarece toate „tunurile” sunt puse împotriva lor, iar el nu prea se descurcă ca să răspundă adecvat.

Victor Ciobanu, analist politic

Partidul cu cel mai mare număr de primari și consilieri în urma alegerilor va fi, cred, PAS. Da, tradițional, la nord vor fi mai mulți socialiști. Ei (PAS, n.r.), fiind un partid de guvernare, nu-mi imaginez de ce să fie alt rezultat.

Surprinzător va fi, probabil, rezultatul obținut de toate partidele „clone” ale lui Șor, inclusiv de candidații „independenți” afiliați lui. 

Avem o sumedenie de partide, sunt peste 70 deja, la Chișinău avem 20 de candidați. În mod normal, foarte multe partide vor obține sub limita marjei de eroare. Sunt partide care „dorm” între alegeri și își aduc aminte că sunt partid doar în perioada electorală, unde mai apar în fața ochilor, după care se retrag și așteaptă o ocazie mai fericită – poate să-i „procure” cineva sau să fie luați într-un bloc. 

Ecaterina Mardarovici, ex-deputată, directoare executivă a Clubului politic al femeilor 50/50

Conform teoriei și dispoziției oamenilor din țară, chiar dacă cei împotriva guvernării sunt mai vocali, eu cred că PAS va lua cel mai mare număr de mandate de primari. Cei de la guvernare au un avantaj la nivel local. Va lua mai puține mandate decât se așteaptă lumea, pentru că tot timpul când ești la guvernare așteptările sunt mai mari decât realitatea. Care vor fi surprizele? Eu nu le vreau, dar am așteptări. Tare aș vrea ca încă un partid de dreapta să se manifeste în aceste alegeri și să arate că în R. Moldova este progres, că cei care sunt dezamăgiți de actuala guvernare au rămas tot pe dreapta, că este o democrație autentică și un progres normal. Nu aș vrea să mai avem acele povești când noi migrăm radical din stânga în dreapta și din dreapta în stânga. Sunt unele partide și aștept ca unul din ele să se lanseze bine pentru a obține un număr bun de mandate. Dar, realitatea va fi totuși alta. Cred că în raioane vor guverna coaliții. 

Nu vor fi partide cu majoritate la nivel de raioane, chiar dacă PAS va avea cele mai multe mandate. Cred că PSRM, cu tot ce s-a întâmplat la ei, vor fi al doilea partid după numărul de mandate. Celelalte, este greu de spus. De exemplu, e greu de spus ce va fi cu partidul condus de dl Chicu, care a preluat o mare parte din fostul Partid Democrat, care acum se numește Partidul Social Democrat European, iar asta e o confuzie pentru alegătorii lor și nu știu de ce s-a făcut acest lucru, pentru că oamenii sunt confuzi. Sunt denumiri de partide pe care oamenii nici nu le pot pronunța și tot ce țin minte e numele liderului. În aceste cazuri, oamenii vor vota în continuare cu primari și nu cu partidul. Se va vota mai puțin doctrinal, cu excepția PAS și PSRM. Câte mandate va obține ALDE, va fi și un indicator despre cât de sensibili sunt cetățenii R. Moldova cu cei care încearcă, bine-rău, să contribuie la succesul luptei cu corupția în politică.