Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vox/ De ce sunt importante…

Vox De ce sunt importante europarlamentarele-2024 pentru R. Moldova?

În ziua de 9 iunie vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. În R. Moldova au fost deschise cu acest prilej 52 de secții de votare, cu 16 mai multe decât în scrutinul trecut – mărturie că ponderea europarlamentarilor români pentru R. Moldova va fi mai mare decât în mandatul trecut. Potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Chișinău, din partea României urmează a fi aleși 33 de deputați. La urnele de vot sunt așteptați toți cetățenii moldoveni cu cetățenie română.

De ce sunt importante europarlamentarele-2024 pentru R. Moldova?

Anatol Petrencu, istoric

Participarea la europarlamentarele de duminică a cetățenilor R. Moldova care au și pașapoarte românești este foarte importantă, în situația în care pentru R. Moldova integrarea în UE este un drum la început de cale, iar România are deja statutul de țară-membră UE. Experiența și statutul României contează mult.

Pentru R. Moldova este decisiv cine va ajunge în Legislativul european – prieteni sau adversari ai integrării europene a R. Moldova. Pornind de la asta, alegătorii cu drept de vot trebuie duminică să voteze candidații care vor fi în Parlamentul European vocile și avocații R. Moldova în drumul ei spre integrarea europeană. Evident că pentru asta trebuie să ne facem bine și fără restanțe „temele pe acasă” cerute de UE.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Femeilor 50×50

Scrutinul europarlamentar de duminică, mai mult ca oricare altul, va fi unul cu totul special. În urma acestor alegeri, R. Moldova va avea vocile ei în Parlamentul European, nefiind încă membră UE. Este o șansă în plus pentru accederea în UE. Și asta grație României. Din acest punct de vedere, suntem niște privilegiați și e de datoria noastră, a celor cu cetățenie română, să mergem la vot. Guvernul a deschis mai multe secții de votare, ca oamenii să poată avea condiții elementare de vot.

Să mergem la votare, pentru că vocile celor 33 de deputați români în Parlamentul European vor fi nu doar vocile României, ci și vocile R. Moldova. Ei ne vor reprezenta în forurile europene și pe noi. Vocea R. Moldova va deveni tot mai auzită în lume, iar interesele ei –  tot mai mult luate în seamă.

Iurie Reniță, ex-deputat, diplomat

Contribuția României și a europarlamentarilor români a fost și este una esențială în procesul dificil de integrare europeană a R. Moldova. În relațiile internaționale contează foarte mult să ai susținători sinceri și dezinteresați. Acest rol onorabil și l-a asumat, din considerente binecunoscute, România. Fără contribuția parlamentarilor români, astăzi am fi fost într-o situație mult mai complicată.

Mesajul conjugat al Uniunii Europene și al instituțiilor sale este foarte important pe fundalul agresiunii barbare a Rusiei împotriva Ucrainei și consolidării forțelor de extremă dreapta și stânga pe continentul european, susținute financiar și politic de Moscova. Tocmai de aceea, este foarte important să participăm la alegerile europarlamentare din 9 iunie curent, asigurându-ne astfel că vom avea pe plan european același ca și până acum sprijin și susținere dezinteresată din partea corpului de europarlamentari români.

Ion Costaș, ex-ministru al Apărării

Dacă sunt importante aceste alegeri pentru R. Moldova? Cum să nu? Chiar foarte importante. Dar, ca și în orice alegeri, depinde ce lume va candida pe liste. Acest lucru este esențial. Asta-i unu la mână. Și doi: faptul că la aceste alegeri s-au deschis cu 16 secții de votare mai multe, arată clar că numărul cetățenilor români în R. Moldova e în creștere, ceea ce este bine. Acuma, depinde în ce măsură sunt dispuși cei 33 de deputați să apere interesele Basarabiei și românilor basarabeni, în situația în care problema Basarabiei rămâne nerezolvată, iar instabilitățile geopolitice în care este implicată Europa cresc. A venit timpul ca problema Basarabiei să fie abordată în Parlamentul European. Integrarea europeană până în 2030 nu e o soluție reală pentru R. Moldova. Singura soluție este reunirea cu Țara. Duminică – cu toții la vot și votăm din această perspectivă.