Votul uninominal: ce spun fracţiunile parlamentare
Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral al R. Moldova şi introducerea votului uninominal, propus de Partidul Democrat (PDM), a fost depus la Parlament şi, ulterior, expediat Comisiei de la Veneţia pentru avizare. Potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, tot el şi vicepreşedinte al PDM, „proiectul de lege nu va fi votat până nu vor fi organizate dezbateri ample şi nu vom avea avizul Comisiei de la Veneţia”.
Deocamdată, introducerea votului uninominal este susţinută ferm doar de cei 34 de membri ai fracţiunii PDM, pe când conducerea celorlalte fracţiuni, a Partidului Socialiştilor (PSRM), Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi Partidului Comuniştilor (PCRM), declară că nu vor susţine proiectul. Cu toate acestea, reprezentanţii PDM se arată siguri că unii deputaţi îşi vor schimba poziţia şi vor susţine modificarea sistemului electoral.
PSRM: „Categoric nu vom susţine”
Zinaida Greceanâi, preşedinta fracţiunii socialiştilor, constituită din 24 de deputaţi, spune că introducerea votului uninominal „favorizează numai pe cineva” şi că socialiştii nu vor susţine proiectul. „Noi suntem categoric împotriva unui asemenea vot uninominal. Este imposibil. În situaţia de azi a Moldovei acest vot favorizează numai pe cineva. Categoric nu vom susţine”, afirmă preşedinta partidului şi a fracţiunii PSRM.
Anterior, şi Igor Dodon, preşedintele R. Moldova, a afirmat că se va opune „categoric” acestei reforme electorale. „Uninominalul nu va trece. Ca preşedinte al statului, mă voi opune categoric acestei reforme, de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partinic din R. Moldova. Sunt convins că şi fracţiunea PSRM va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament”, a scris Dodon pe site-ul său.
Deliu: „În ţara asta totul se poate întâmpla”
Preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, spune că proiectul propus de PDM este „prost făcut” şi din acest motiv liberal-democraţii vor vota împotriva adoptării lui. „PLDM nu va susţine dat fiind faptul că acest proiect de lege este de nivelul studenţilor din anul întâi de la universitate. Deci e foarte prost făcut şi care, pur şi simplu, nu coincide nici unei norme legale”, afirmă deputatul, care a adăugat că decizia de a nu susţine votul uninominal este una comună, a tuturor membrilor fracţiunii. „Toţi sunt de aceeaşi părere. Noi am avut o declaraţie şi la nivel de partid, şi la nivel de fracţiune. Noi nu vom susţine acest proiect nici în varianta în care există acum, nici într-o variantă mai îmbunătăţită, dar în ţara asta totul poate să se întâmple. Nu v-aţi pus întrebarea că guvernul poate să-şi asume responsabilitatea şi să adopte acest proiect?”, se întreabă Deliu.
Inna Şupac: „Prin aşa-numiţii deputaţi independenţi, vor să controleze întregul legislativ”
Inna Şupac, preşedinta fracţiunii PCRM, spune că există o poziţie comună a celor 7 deputaţi comunişti şi a reprezentanţilor din raioane şi că PCRM va vota împotriva modificării Codului Electoral. „PCRM nu va susţine iniţiativa PDM cu privire la schimbarea sistemului electoral. Încă în 2012, PDM a creat un precedent periculos în acest sens la alegerile pentru Adunarea Populară (AP) a Găgăuziei şi au văzut că le reuşeşte. Am în vedere că niciun deputat al AP a Găgăuziei nu a fost ales din partea PDM, dar a doua zi majoritatea a fost creată anume din partea democraţilor. Astfel, în 2013 ei au dorit să răspândească această experienţă pe întreaga ţară”, spune deputata.
Şupac mai spune că PDM îşi doreşte modificarea modului de alegere a deputaţilor pentru că, altfel, riscă să nu mai ajungă în Parlament. „Ei înţeleg bine că toate sondajele, mai ales cele închise, arată că PDM are toate şansele să nu treacă nici pragul electoral de 6%, care există în actualul sistem electoral. De asta doresc, prin aşa-zişi deputaţi independenţi, să controleze viitorul legislativ”, conchide Şupac.
Mihai Ghimpu: „Ce facem cu Transnistria?”
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, s-a pronunţat, până acum, împotriva modificărilor electorale propuse de PDM. Recent, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, Ghimpu a declarat că, atât timp cât autorităţile nu controlează stânga Nistrului, votul pe circumscripţii electorale, fie mixt sau uninominal, nu este binevenit. „Transnistria rămâne problema cheie. Ce facem cu stânga Nistrului? Îl legalizăm? Le oferim posibilitatea să spună că, în baza legilor R. Moldova, cetăţenii au demonstrat că sunt stat Independent? Nu! Niciodată!”, susţine liderul PL. Totodată, Ghimpu spune că votul uninominal ar putea pune sub semnul întrebării reprezentativitatea deputaţilor. „Un deputat într-o circumscripţie poate câştiga cu 3 mii de voturi şi altul cu 5-6 sute. Înseamnă că deputatul nu reprezintă alegătorii din circumscripţia respectivă, el va reprezenta doar 10-20% din alegători”, a concluzionat Ghimpu, care, pe parcursul zilei de miercuri, 22 martie, nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a discuta la subiect.
Deputaţii neafiliaţi, indecişi
Ion Balan, membru al grupului celor 12 deputaţi neafiliaţi, desprinşi de la fracţiunea PLDM, spune că vor lua o decizie în curând. „Încă nu am discutat la subiect în cadrul grupului. Vom vorbi săptămâna asta, după care vom veni cu o viziune privitor la aspect. Încercăm să avem o viziune comună, dar în cadrul discuţiilor vom vedea care vor fi părerile colegilor şi, reieşind din asta, ne vom expune”, afirmă Balan.
Alţi doi deputaţi neafiliaţi, Iurie Leancă şi Eugen Carpov, membri ai Partidului Popular European, urmează şi ei să decidă dacă vor susţine sau nu iniţiativa PDM. „Argumentele pe care PDM, în calitate de iniţiator al acestui proiect, încearcă să le prezinte ca şi argumente pozitive, vedem foarte multe opinii, expertize care aduc şi aspecte mai puţin pozitive. Vom analiza şi vom vedea şi specificul moldovenesc, în care multe lucruri se manipulează, în care cei care deţin bani, pârghii administrative şi mediatice ar putea avea interese. În acest moment nu pot zice că vom susţine proiectul de lege, decizia formalizată a partidului încă nu este luată. În prezent, nu avem o poziţie favorabilă acestui proiect de lege”, ne-a spus deputatul Eugen Carpov.
„Unele partide îşi vor schimba poziţia”
Vicepreşedintele PDM şi secretarul fracţiunii din parlament, Sergiu Sârbu, a declarat acum câteva zile, pentru tribuna.md, că PDM nu ia în calcul posibilitatea ca modificările Codului Electoral să nu fie adoptate de Parlament. „Suntem siguri că, în urma dezbaterilor publice care vor avea loc, unele partide îşi vor schimba poziţia faţă de acest proiect. Noi avem argumente solide în susţinerea acestui proiect. Sper că toate partidele parlamentare vor avea o abordare mai raţională şi mai pragmatică în următoarea perioadă. Şi, aş mai adăuga, mai consecventă. Să nu uităm că unele dintre ele au susţinut anterior votul uninominal. Ar fi regretabil dacă, în locul argumentelor de fond, acestea ar prefera să facă circ şi să se opună acestui proiect dintr-un calcul conjunctural”, a declarat deputatul pentru sursa citată. Întrebat dacă admite că modificarea sistemului electoral ar putea suferi eşec, Sârbu a răspuns că „un astfel de scenariu nu este luat în calcul de PDM. Şi asta pentru că acest proiect de lege este unul bun pentru R. Moldova”. ZdG a încercat să discute, pe parcursul zilei de miercuri, atât cu preşedintele fracţiunii PDM, Marian Lupu, cât şi cu vicepreşedintele şi secretarul fracţiunii, Dumitru Diacov şi Sergiu Sârbu, însă demnitarii nu ne-au răspuns la telefon.
Pentru modificarea Codului Electoral şi introducerea votului uninominal este necesar votul a cel puţin 51 de deputaţi. Deocamdată, acest proiect se bucură doar de susţinerea celor 34 de deputaţi democraţi, cărora ar putea să li se alăture neafiliaţii, indecişi deocamdată, dar care, în ultimul an, au susţinut guvernarea. Chiar şi aşa, având şi sprijinul celor 14 neafiliaţi, PDM va trebui să convingă încă cel puţin 3 deputaţi din fracţiunile care, în prezent, afirmă că nu vor vota introducerea votului uninominal.