Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Votul din Găgăuzia - un…

„Votul din Găgăuzia – un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău”. Reacții la rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan

Sursa: partidulsor.md

După ce Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a anunțat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, au urmat mai multe reacții pe rețelele de socializare. Unii au felicitat candidata Partidului „Șor” cu victoria în alegeri, iar alții și-au exprimat îngrijorarea, spunând că „votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău”.

Turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, în care au luptat doi candidați pro-ruși, s-a încheiat cu victoria candidatei Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.

Contracandidatul Evgheniei Guțul – candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun, care a acumulat cu peste două mii de voturi mai puțin, a declarat, într-un scurt video publicat pe pagina sa de Facebook, că „respectă alegerea locuitorilor din Găgăuzia” și a menționat că a avut o „campanie cinstită”. PSRM și Igor Dodon, care l-au susținut pe Uzun în aceste alegeri, nu au comentat rezultatele preliminare ale turul doi al alegerilor.

Irina Vlah a îndemnat-o pe candidata Partidului „Șor” să construiască „relații constructive cu autoritățile centrale”

Bașcana în exercițiu, Irina Vlah, a felicitat-o pe Evghenia Guțul cu victoria în alegeri și a menționat că „găgăuzii au avut încredere și așteaptă acțiuni concrete” pentru dezvoltarea regiunii.

„Felicitări Evgheniei Guțul pentru victoria în turului doi al alegerilor la funcția de bașcan. Găgăuzii au avut încredere în dumneavoastră și se așteaptă să întreprindeți acțiuni coordonate menite să mențină pacea, stabilitatea, unirea societății găgăuze, dezvoltarea autonomiei noastre și construirea unor relații constructive cu autoritățile centrale”, a scris Vlah pe Facebook.

Expert: Victoria candidatei Partidului „Șor” – asigurată de „elitele locale”

Potrivit expertului WatchDog, Valeriu Pașa, candidatul socialiștilor ar fi câștigat în aceste alegeri dacă ar fi fost susținut de unul dintre concurenții eliminați după primul tur. Expertul crede că victoria candidatei Partidului „Șor” a fost asigurată de „elitele locale” și de faptul că echipa PSRM nu a reușit să negocieze cu nimeni dintre cei care au ieșit din cursa pentru funcția de bașcan după primul tur.

„Ceea ce este clar este că elitele locale i-au asigurat victoria lui Șor. Nu doar bani! Dacă cel puțin unul dintre concurenții eliminați l-ar fi susținut pe Uzun după primul tur, acesta ar fi câștigat. Dar nu – strategii politici autoproclamați de la Comrat au asigurat „răul cel mai mic”. (…) (Rezultatul – n. red.) spune multe și despre „natura strategică” a lui Dodon și a echipei sale – nu au putut să negocieze direct cu nimeni”, a scris expertul Valeriu Pașa pe pagina sa de Facebook.

„Votul din Găgăuzia – semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău”

Președintele Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, crede că „votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău”. Potrivit lui Munteanu, victoria unui candidat pro-rus în Găgăuzia a fost posibilă în contextul în care „actualul guvern nu reușește să înfrângă nisipurile mișcătoare ale electoratului care are pretenții serioase față de rezultatele actualei guvernări”.

Care-i lecția acestui câștig electoral?

Partidele care încalcă regulile trebuie penalizate în afara procesului electoral, nu pe parcursul lor. Altfel, victimizarea liderilor lor le creează nimbul unei opoziții ”drepte” contra autorităților legale.

Deși există largi victorii diplomatice pe plan extern, actualul guvern nu reușește să înfrângă nisipurile mișcătoare ale unui electorat conservator, patriarhal, rusofil, pe care nu-l vedem la posturile de TV, dar care răbufnește din senin și este ușor confiscat de mișcări populiste și anti-europene. Este ”Moldova tăcută”, care are pretenții serioase la stilistica și rezultatele actualei guvernări. Exponenții acestui electorat nemulțumit au câștigat anterior la Orhei, la Bălți, acum la Comrat, iar viitoarele lor acțiuni ochesc Chișinăul.

Votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău, care ar trebui să se trezească. La fel, alerta se răsfrânge și asupra altor partide politice europene, care nu ar trebui să abandoneze cu superficialitate regiuni complicate, influențate de narațiuni nocive, din lene sau din confort, pentru că în spatele lor stau frustrări reale, multă manipulare, umilință, disperare și sărăcie. Astea-s probleme reale pe care nu le putem arunca în brațele altora să le rezolve, nici măcar partenerilor pentru dezvoltare, uluiți să descopere că în UTAG se lăfăiesc în granturi europene și se plimbă cu portretele lui Stalin și Putin pe străzile centrale”, potrivit unui comunicat al președintelui CUB, Igor Munteanu.

Rezultate preliminare: Candidata Partidului „Șor” câștigă alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

În UTA Găgăuzia s-a desfășurat duminică, 14 mai, turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan. În turul doi au luptat candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, și candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun. Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, peste 53 mii de alegători s-au prezentat la urne. Rata de participare la vot este de 54,56%.

Potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Astfel, în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan, candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, a obținut 27 376 din voturi, iar contracandidatul său – candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun, a obținut 24 913 din voturi.

Percheziții, cu o zi înainte de alegeri, la mai mulți activiști ai Partidului „Șor”

În dimineața zilei de 13 mai Partidul „Șor” a anunțat despre efectuarea unor percheziții asupra mai multor activiști ai formațiunii. Purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție a confirmat pentru ZdG aceste informații, precizând că acțiunile de urmărire penală au loc în contexul dosarului de corupere al alegătorilor.

Contactați de ZdG, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat că au fost efectuate peste 10 percheziții de către CNA în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. În urma acestora, de la persoanele implicate în alegerile la funcția de Bașcan din partea PP „Șor” s-au ridicat mijloace bănești, liste cu persoane, automobile și telefoane mobile, care urmează a fi examinate în cadrul cauzei penale.