„Vom demara procedurile juridice necesare acționării în judecată a președintelui Platformei DA”. Andrei Năstase și mai mai mulți consilieri municipali, aleși pe listele Platformei DA, anunță că părăsesc partidul
Unul dintre fondatorii Platformei Demnitate și Adevăr (DA), consilierul municipal Andrei Năstase, a anunțat, pe 22 decembrie, alături de membrii Platformei DA din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), că își înaintează demisia din partid.
Anunțul a fost făcut după ce Biroul Politic Național al Platformei DA a decis, marți seara, 20 decembrie, retragerea sprijinului politic pentru Fracțiunea Platformei DA din CMC în contextul în care consilierii Platformei au votat pentru proiectele urbanistice zonale (PUZ) controversate.
De asemenea, Năstase a anunțat că vor fi „demarate procedurile juridice necesare acționării în judecată a președintelui Platformei DA” pentru „comunicarea prin care sugerează că consilierii municipali sunt corupți”.
„Anunțăm că fiecare dintre noi ne înaintăm demisiile din Platforma DA. (…) Vom demara procedurile juridice necesare acționării în judecată a președintelui Platformei DA pentru recidivă în comunicarea sa publică, comunicarea prin care sugerează că consilierii municipali sunt corupți, că nu muncesc în beneficiul chișinăuienilor și că ar fi în slujba unor grupuri de interese”, a anunțat Năstase în cadrul unei conferințe de presă.
Consilierii municipali au aprobat, pe 20 decembrie, primele patru din cele șase Proiecte urbanistice zonale (PUZ) despre care arhitectul și viceprimarul suspendat, Victor Chironda a declarat că toate „PUZ-urile votate prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercil” și că toate „terenurile vizate, au conform PUG, coduri de restricție” ce țin, fie de dezvoltarea ulterioară a infrastructurii orașului, fie de „interdicția de a construi blocuri de locuit” în zona vizată.
Printre cei care au votat pentru cele patru PUZ-uri aprobate de CMC au fost și consilierii municipali ai fracțiunii „ACUM Platforma DA”. În acest context, președintele formațiunii, Dinu Plîngău a anunțat despre convocarea de urgență a ședinței Biroul Politic Național al Platformei DA. Ulterior, formațiunea a anunțat că a fost luată decizia de retragere a sprijinului politic pentru Fracțiunea Platformei DA din CMC „pentru abaterile grave de la cursul politic promovat de Platforma DA, inclusiv prin acțiunile și declarațiile publice împotriva hotărârilor de partid luate prin vot și pentru prejudicieri grave aduse imaginii partidului”.
Pe 21 decembrie, au fost aprobate alte două Proiecte urbanistice zonale. Consilierul Partidului Solidaritate și Adevăr (PAS) în CMC, Dumitru Ivanov a declarat în timpul ședinței CMC că „prima dată șase PUZ-uri sunt votate într-un timp record” și că „aceste proiecte sunt fără avizul Ministerului după cum prevedea legea și au mai multe abateri de la normativele în vigoare. Fracțiunea PAS din CMC nu va susține aceste proiecte și va sesiza toate organele competente, inclusiv anticorupție”.
Platforma DA, de la Andrei Năstase la Dinu Plîngău
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) a fost constituit în urma protestelor antiguvernamentale din 2015–2016. Fondatorii Platformei au fost Oazu Nantoi, Igor Boțan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Vasile Năstase, Dinu Plîngău, Andrei Năstase și alții. În 2015, în calitate de președinte a fost ales Andrei Năstase.
În iulie 2021, conducerea Platformei Demnitate și Adevăr, președintele și vicepreședinții partidului, și-a anunțat demisia în cadrul Biroului Politic Național. Anunțul a fost făcut la două zile de la scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021 în cadrul căruia Platforma DA, condusă pe atunci de Andrei Năstase, nu a reușit să prindă un loc în Parlamentul de la Chișinău, obținând puțin peste 2 la sută din sufragii.
Astfel, din vara anului 2021 și până în primăvara lui 2022, Dinu Plângău a asigurat interimatul funcției de președinte al formațiunii, iar în cadrul congresului Platformei DA din 8 mai 2022, Dinu Plângău a fost ales președinte al partidului.