Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ziua Victoriei sau Ziua…

VIDEO Ziua Victoriei sau Ziua Europei? Cum răspunde comisarul european, Johannes Hahn, aflat în vizită în R. Moldova. Despre referendumul privind integrarea europeană: „Este foarte important și util”

Celebrarea Zilei Victoriei și a Zilei Europei de 9 mai nu este o contradicție, susține Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Administrare, aflat într-o vizită la Chișinău. El a declarat, în cadrul unei discuții cu reprezentanții câtorva instituții de presă, că, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Europeană garantat pacea în interiorul său și acest lucru poate fi asigurat pentru fiecare membru al UE.

În primul rând, și în multe state europene oamenii celebrează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, eliberarea. Cred că sărbătorirea ambelor zile nu este o contradicție. Una ne amintește că a avut loc un război pe teritoriul european și cealaltă, Ziua Europei, ne amintește cum să depășim acest război. Nu a fost o coincidență. Ziua în care s-a sfârșit cel de-al Doilea Război Mondial este considerată ziua de 8 mai. Iar Robert Schuman și-a ținut discursul pe 9 mai, în 1950, ca să arate perspectiva viitoarei Uniuni Europene, care garantează pacea, o pace care dăinuie, o pace sustenabilă pe teritoriul european, unificând producția unor materiale de bază, precum cărbunele și oțelul. Și asta a funcționat. În interiorul Uniunii Europene nu am avut războaie. Ni s-a decernat Premiul Nobel pentru pace. Și asta putem garanta pentru fiecare stat membru – pace în interiorul Uniunii Europene. Și acesta este motivul pentru care sărbătorim Ziua Europei. Noi ținem minte cum a fost situația înainte de Uniunea Europeană și vrem să arătăm ce este posibil în cadrul Uniunii Europene. Nu văd nicio contradicție, dimpotrivă, văd o perspectivă și un viitor luminos”, a subliniat  Johannes Hahn.

Referitor la referendumul privind integrarea europeană, care urmează să fie organizat în R. Moldova la 20 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale, Comisarul European a declarat că acesta este „extrem de util”.

La această etapă, din punct de vedere legal s-ar putea să nu fie neapărat necesar, dar cred că este extrem de util și este un pas foarte deștept desfășurarea acestui referendum acum. Sunt convins că va avea un sprijin puternic. Și este foarte important, dacă referendumul va fi susținut de o majoritate puternică, pentru că noi, în Uniunea Europeană, vom înțelege cât de serioși sunt cetățenii moldoveni în privința asta, va fi ca o declarație puternică. De aceea consider că acest referendum este foarte important și util, pentru că va transmite un semnal foarte puternic privind perspectiva europeană și așteptările R. Moldova”, a punctat Johannes Hahn.

Întrebat despre perspectiva europeană a R. Moldova și cum va fi afectată aceasta, dacă la putere ar veni forțele pro-rusești, după alegerile parlamentare din 2025, Comisarul European a subliniat că ceea ce contează sunt deciziile politice pe care le ia o țară.

Ceea ce contează pentru noi sunt deciziile politice pe care le ia o țară. Desigur, actuala guvernare este o garanție pentru țară că va avea o perspectivă europeană. Ceea ce am putut să văd astăzi este un sprijin puternic al societății în această privință. Știu că nu este un sprijin de sută la sută, dar democrația nu este niciodată în proporție de sută la sută. Ce contează pentru noi sunt deciziile pe care le iau autoritățile și acestea vor fi decisive pentru evaluarea pe care o vom face”, a remarcat oficialul european.

De asemenea, Comisarul European a declarat că UE și-ar putea regândi atitudinea în privința conflictelor teritoriale, cu referire la situația regiunii transnistrene a R. Moldova.

De obicei, politica noastră este că conflictele teritoriale trebuie soluționate până la integrarea în UE. Dar nu aș exclude că, în contextul evenimentelor actuale, noi ar trebui să regândim această poziție sau, cel puțin, să căutăm moduri de a soluționa asemenea situație. Cred că ar trebui să gândim neconvențional, dar poate este prea devreme să discutăm despre asta. Pentru că ceea ce am putut vedea înainte de războiul din Ucraina este că Acordul de Liber Schimb semnat cu R. Moldova a stimulat potențialul economic și este avantajos și pentru economia Transnistriei. Deci, să vedem cât de puternică va fi atracția pieței unice europene pentru oamenii din regiune, și dacă își vor schimba opiniile”, a menționat Comisarul European.