Votat în Parlament: Scutiri de taxa de stat pentru cauzele de apărare a drepturilor minorilor
95 de deputați s-au întrunit în ședință plenară joi, 29 februarie. Aleșii poporului vor examina 24 de subiecte. „În mod prioritar”, Parlamentul va examina o serie de proiecte înaintate de Guvern, printre care legea privind efectuarea decontărilor în numerar. Totodată, R. Moldova va denunța alte trei acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).
După două luni de amânări, în atenția deputaților revine proiectul de lege cu privire la Fondul de subvenționare în domeniul mass-media, care urmează a fi votat în a doua lectură.
UPDATE 15:59 Ședința Parlamentului s-a încheiat, fără a fi examinat proiectul de lege cu privire la Fondul de subvenționare în domeniul mass-media.
UPDATE 15:55 Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede scutirea de taxa de stat și taxa de timbru pentru minori în cauzele de apărare a drepturilor lor. Proiectul a fost susținut cu votul a 63 de deputați.
Inițiativa legislativă, care aparține deputatei din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Olesea Stamate, prevede modificarea Legii taxei de stat în vederea „eliminării deficiențelor” din practica ce ține de impunerea taxei de stat. Mai exact, se propun modificări ce vor exclude dubla impunere în ceea ce privește achitarea taxei de stat.
Prin acest proiect se mai propun a fi instituite scutiri de la taxa de stat pentru radierea din evidența la domiciliu. De asemenea, proiectul prevede scutirea de taxa de stat și taxa de timbru pentru executorii judecătorești și organele fiscale, indiferent de calitatea lor procesuală.
Prin modificările propuse sunt „eliminate incertitudinile” cu referire la cererile de chemare în judecată în acțiunile cu caracter nepatrimonial și instituirea clară a scutirii de la plata taxei de stat în contenciosul administrativ. Totodată, este „adusă claritate” în privința cererilor de partaj, taxa de stat, în acest caz, va fi achitată reieșind din valoarea bunurilor pretinse.
UPDATE 15:50 Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede revizuirea mecanismului de folosire a concediului de odihnă anual. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative a fost aprobat, în prima lectură, cu votul a 56 de deputați.
Potrivit proiectului, zilele concediului de odihnă anual acumulate/nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse. Angajatorul, la finele anului calendaristic, va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.
Totodată, zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029.
UPDATE 14:10 Cetățenii își vor putea recupera mai rapid banii pentru biletele de avion nevalorificate de la companiile avia care au dat faliment. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat în cadrul ședinței plenare de astăzi, în prima lectură.
Proiectul prevede completarea Legii insolvabilității cu un punct nou potrivit căruia pasagerii care au cumpărat bilete de avion vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii, atunci când compania intră în insolvabilitate.
„Agenții economici încasează pe conturile bancare sume enorme rezultate din vânzarea biletelor pentru curse care eșuează, supraîndatorându-se față de pasageri. Anul 2023 a demonstrat o tendință negativă la capitolul numărului de petiții înaintate de consumatorii din domeniul aviației civile”, menționează în nota informativă autorii inițiativei legislative, deputații din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Radu Marian și Sergiu Lazarencu.
Potrivit acestora, până acum pasagerii se clasau în rangul șapte după prioritate la întoarcerea datoriilor, iar acum aceștia vor fi printre primii.
Autorii proiectului de lege mai menționează că, în prezent, sunt peste 28 de mii de cetățeni care nu și-au primit banii înapoi pentru procurarea biletelor de la compania „Air Moldova”. Este vorba de 75 de mii de bilete în sumă de aproximativ 9 milioane de euro.
Proiectul de lege pentru modificarea articolului 43 din Legea insolvabilității a fost aprobat, în prima lectură, cu votul a 67 de deputați. Inițiativa urmează să fie examinată de Parlament și în lectura a doua.
UPDATE 11:50 Circa 70 de deputați au votat pentru ca Republica Moldova să fie scutită de achitarea contribuțiilor financiare anuale pentru participarea la programele Uniunii Europene.
„Urmare a agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a consecințelor sale economice, financiare și politice pentru Republica Moldova, Comisia Europeană a înaintat Guvemului Republicii Moldova propunerea de suspendare a plăților contribuțiilor financiare, începând cu anul 2021, pentru participarea Republicii Moldova la Programele UE prevăzute în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.
Anual, Comisia Europeană va evalua Republica Moldova și va decide necesitatea menținerii suspendării.
UPDATE 11:40 Parlamentul a votat, în prima lectură, inițiativa unui grup de deputați din Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” de a institui două categorii de alocații pentru merite deosebite față de stat pentru veteranii războiului de pe Nistru, aferente celor existente.
Astfel, persoanele decorate cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova vor primi o alocație nominală majorată în cuantum de 300 de lei, iar persoanele care s-au învrednicit de titluri onorifice și cei decorați cu cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie – 150 de lei.
Actualmente, alocația nominală pentru persoanele decorate cu cruci, medalii și ordine constituie 100 de lei, iar pentru cele decorate cu cruci sau medalii – 50 de lei.
Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
UPDATE 11:30 De la 1 martie 2024, indemnizațiile oferite văduvelor de război, copiilor și părinților veteranilor decedați vor fi majorate cu 250 de lei, proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 81 de deputați.
În total, de indemnizații majorate vor beneficia 570 de persoane. Pentru achitarea indemnizațiilor majorate, în 2024, vor fi alocate din bugetul de stat mijloace financiare suplimentare în valoare de 1,4 milioane de lei.
UPDATE 11:00 În ședința plenară de astăzi, deputații au votat în lectura a doua un proiect de lege care prevede noi norme privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer.
Noile condiții vor fi aplicate organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțelor permanente şi sucursalelor entităților nerezidente, precum și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice.
În funcție de categoria în care se încadrează, de specificul și frecvența plăților, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100 000 cumulativ lunar sau anual. În aceeași ordine de idei, limita pentru încasarea plăților în numerar de la persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător va fi de 100 000 de lei pentru o plată. Astfel, la cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie (circa 1,37 milioane de lei), iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie (circa 685 mii de lei).
Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.
Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1 % din sumă tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar, se vor aplica amenzi în mărime de la 3% la 10% din sumă.
Documentul urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
UPDATE 10:50 Pe ordinea de zi a fost incluse proiectele propuse de parlamentarii din partidul de guvernământ Lilian Carp și Vasile Grădinaru. Ordinea de zi a fost susținută prin votul a 62 de deputați.
UPDATE 10:35 Deputatul BCS Petru Burduja a solicitat o serie de modificări la ordinea de zi, doar una a fost susținută. Oleg Reidman a cerut audiere ministrului Energiei Victor Parlicov și directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Inițiativa a întrunit doar 23 de voturi. Vladimir Odnostalco s-a arătat nemulțumit Ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Inițiativa a întrunit 29 de voturi. Opoziția a cerut și audierea viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Oleg Serebrean, lucru nesusținut de majoritate.
UPDATE 10:25 În comemorarea a 32 de ani de la începutul conflictului transnistrean, în plenul Parlamentului au fost invitați veteranii care au luptat pe Nistru începând cu 2 martie 1992. Totodată, au fost ținute două momente de reculegere, în memoria victimelor războiului din Ucraina și, cu excepția Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, parlamentarii au onorat moartea opozantului rus Alexei Navalnîi.