Viceprim-ministrul Andrei Spînu, despre contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”: „Am solicitat să extindem contractul la formula veche”
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că în cadrul discuțiilor cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”, a solicitat prelungirea contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” la formula veche. Totodată, viceprim-ministrul susține că negocierile continuă cu reprezentanții companiei producătoare de gaze naturale din Federația Rusă.
„Iată că vin cu mai multe clarificări după vizita efectuată la Sankt Petersburg. Este o criză dificil de gestionat. La Sankt Petersburg m-am întâlnit cu vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”. Din păcate, din motive obiective nu am discutat cu domnul Miller. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare. În cadrul întrevederii am discutat despre creșterea volumelor de gaze livrate în țara noastră pentru luna octombrie, astfel ca niciun consumator să aibă de suferit. Aici, mă refer și la modul în care va fi furnizată energia electrică pentru țara noastră, care în ultimele zile a fost subiect de discuții, apărând îngrijorări cu privire la reducerea consumului de energie. M-am asigurat că acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Spînu.
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dă asigurări că „pentru moment, nu există niciun temei pentru a ne îngrijora”.
În context, acesta precizează că prețul la gazele naturale, la formula actuală, „nu este unul justificat” și nu este „în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterior între „Moldovagaz” și „Gazprom”.
„Cu vicepreședinta „Gazprom” am convenit să inițiem discuții privind agenda noastră comună, și anume, pe implementarea pachetului energetic 3, a datoriilor existente între „Moldovagaz” și „Gazprom” și referitor la semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung. Pentru a avansa în această privință, chiar în această săptămână vom începe discuțiile cu o echipă de la „Gazprom”. Țin să menționez că prețul la formula actuală, la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova și nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterior între „Moldovagaz” și „Gazprom”. În context, am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi ale anului trecut sau ale anului în curs, iar în paralel să confirmăm discuția la subiectele de pe agenda comună”, a declarat Spînu.
Pe 1 octombrie curent, Andrei Spînu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că prețurile în facturi nu se vor schimba odată cu prelungirea contractului pentru o lună. Tot atunci, ministrul Spînu a menționat că R. Moldova va plăti 790 de dolari pentru un metru cub de gaz în luna octombrie, prețul fiind stabilit conform bursei NCG din Germania, însă viceprim-ministrul dă asigurări că acest preț plătit de stat nu va afecta plățile cetățenilor la gaze.
Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună.
Tot pe 30 septembrie curent, „Moldovagaz” a anunțat că la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SA „Moldovagaz” a fost examinat subiectul privind confirmarea tranzacțiilor cu conflict de interese și anume a două suplimente la contractul dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova pentru anii 2007-2021.
Primul supliment prevede clarificarea formulei de calcul a prețului de achiziție a gazelor naturale în trimestrele II și III a anului 2021, și anume, excluderea calculării duble a puterii calorifice efective a gazului. Cel de al doilea supliment prevede ajustarea volumelor contractuale de furnizare a gazelor naturale până în luna septembrie a anului 2021 prin majorarea acestora.