UE a anunțat un nou pachet de asistență pentru R. Moldova
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, 31 mai, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, un nou pachet de asistență pentru R. Moldova. Pachetul include cinci inițiative de sprijin adițional pentru sectorul energetic și economic, precum și pentru dezvoltarea și implementarea reformelor în parcursul european al țării noastre.
„Anunț un nou pachet de asistență pentru R. Moldova cu un obiectiv dublu. Noi vrem să vă susținem pe dumneavoastră să abordați impactul războiului din vecinătate i noi vrem să vă aducem pe voi mai aproape de UE. Acest pachetul are cinci inițiative foarte concrete.
În primul rând, vorbim despre tarifele pentru roaming dintre R. Moldova și UE. (…) În al doilea rând, vorbim despre faptul că noi vom oferi sprijin economic adițional. Din octombrie 2021, UE a oferit pentru un miliard de euro R. Moldova, care include 300 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară pentru anul curent. Acum, în afară de aceasta, venim cu sprijin adițional, cu planul nostru economic și investițional pentru R. Moldova. Ținta noastră inițială a fost să ajungem până la 600 de milioane de euro finanțare adițională, noutatea bună este că noi vom reuși practic să triplăm suma aceasta. Cum o finanțare adițională pe care o s-o mobilizăm, acum putem să vorbim despre un 1,6 miliarde de euro (…), ceea ce va duce la investiții directe în economia R. Moldova. (…)
A treia direcție a pachetului de sprijin este pentru sectorul energetic. Criza energetică provocată de Rusia încă dăunează R. Moldova. Noi suntem aici să vă susținem, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, noi o să oferim peste 100 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile imediate, pentru a ajuta populația vulnerabilă să facem clădirile rezidențiale mai eficiente, din punct de vedere energetic și să ne pregătim pentru iarna viitoare. (…) Vom investi în resurse regenerabile de energie, ceea ce este un element critic pentru a reduce depedența de combustibilii fosili și vom investi în interconectorii de electricitate cu două rețele de tensiune înaltă între R. Moldova în România. Vom pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate, ca parte a pachetului de solidaritate al UE.
Al patrulea punct ține se securitate și reziliență. (…) Vrem să sporim în continuare sprijinul acesta pentru R. Moldova. Vedem în mod clar cum Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova prin acțiuni hibride. Vrem să majorăm asistența noastră pentru a spori reziliență dvs. împotriva amenințărilor Rusiei.
(…) Ultimul punct ține de necesitatea de a avansa pe calea europeană. Eu văd foarte clar că înregistrați un progres foarte semnificativ. Este foarte plăcut să vedem că ați avansat și mai rapid în această direcție și anume din acest motiv, noi intenționăm să majorăm semnificativ numărul angajaților în delegația UE la Chișinău, în special pentru a vă susține în dezvoltarea și implementarea reformelor, precum și pentru a vă ajuta să consolidați capacitatea administrativă. (…) R. Moldova este Europa. Astăzi și mâine, întreaga Europă este Moldova”, a declarat Ursula von der Leyen.
Președinta Maia Sandu a mulțumit Comisie Europene pentru sprijinul bugetar acordat țării noastre și a menționat că prezența celor aproape 50 de lideri străini în R. Moldova este un mesaj foarte clar că țara nu este singură.
„Moldova are mulți prieteni care sunt alături de noi și ne susține în aspirațiile noastre de a costuri o Moldovă europeană acasă. Prezența dumneavoastră este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură. Nu este singură nici Ucraina, care mai bine de un an și trei luni ține piept cu eroism și curaj invaziei barbare a Rusiei. (…) Autoritățile de la Chișinău depun zilnic eforturi intense pentru realizarea reformelor și îndeplinirea celor nouă condiții ale Comisiei Europene.
(…) Salutăm decizia UE de a sancționa peroanele care amenință democrația și stabilitatea din R. Moldova. Restricțiile impuse vor preveni încercările lor și ale altor persoane, cu intenții similare, să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul. (…) Țara noastră și UE a semnat astăzi un nou acord de liberalizare a tarifelor de roaming. Acordul prevede scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming începând cu 1 ianuarie 2024”, a declarat Maia Sandu.