Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Socialiștii acuză Președinția că…

VIDEO Socialiștii acuză Președinția că ar fi avut „întâlniri secrete” cu judecători: Este o încercare de ingerință în acivitatea justiției

Depuatații socialiști, Grigore Novac și Vasile Bolea, o acuză pe președinta R. Moldova, Maia Sandu, că ar fi avut „întâlniri secrete” cu judecătorii. Aceștia susțin că această acțiune ar fi o încercare de ingerință în acivitatea justiției. Declarațiile au fost făcute astăzi, 9 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Acest lucru noi îl catalogăm ca o încercare de ingerință în activitatea instanțelor judecătorești de la noi din țară. Aceste întâlniri ar urma să fie făcute cu Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu cu unii judecători. Noi considerăm că orice activitate trebuie făcută în conformitate cu strategia de reformare a justiției care a fost adoptată în Parlament la sfârșitul anului trecut”, a delarat Bolea.

„Întâlnirile la un ceai sau la o cafea cu unii judecători, în opinia noastră, este o acțiune care intră în detrimentul Consituției R. Moldova. Aceste întâlniri secrete ne dau multe întrebări, ele trebuie mediatizate”, a mai zis Bolea.

Totodată, deputatul Grigore Novac susține că a depus o interpelare la Președinție în acest sens.

Noi bănuim care a fost interesul acestor întâniri. Considerăm că a fost pusă presiune pe judecători”, a declarat Novac.

O întâlnire între președinta R. Moldova, Maia Sandu, și membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) urma să aibă loc la 1 februarie la Președinție. Ședința a fost amânată în condițiile în care președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a informat Președinția că mai mulți membri ai CSM au fost confirmați cu COVID-19, iar majoritatea au contactat cu aceștia.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat ieri de ce a solicitat o întrevedere cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ce vrea și urmează să discute cu aceștia. Șefa statului a susținut că va discuta cu membrii CSM, dar și cu alți judecători și procurori exclusiv despre reforma justiției. Tot cu membrii CSM, președinta Sandu a mai spus că va discuta și despre procesul de numire a judecătorilor. Pe lângă membrii CSM, președinta Sandu a declarat că urmează să discute și cu alți judecători, dar și procurori despre reforma justiției. În context, Maia Sandu susține că este necesară o evaluare externă, inclusiv cu experți din afară, a sistemului de justiție din R. Moldova, iar asta pentru că, potrivit președintei, „sunt suficiente dovezi care demonstrează că sistemul nu se poate curăța desinestătator”.