Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lucrările de…

VIDEO Ședința Parlamentului. Lucrările de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, în nordul țării, vor fi declarate de utilitate publică de interes public național

Foto: Maia Sandu/ Facebook

Parlamentul s-a întrunit joi, 10 aprilie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse 13 subiecte, printre care și proiectul de lege cu privire la Curtea Constituțională, care urmează să fie examinat în a doua lectură. Deși legea prevede că judecătorul Curții Constituționale este inamovibil pe durata mandatului, acum judecătorii vor putea fi sancționați disciplinar și chiar să le fie ridicate mandatele.

UPDATE 17:07 Ședința Parlamentului s-a încheiat.

UPDATE 17:05 Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport a energiei electrice Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei stații electrice noi Bălți 400 kV vor fi declarate de utilitate publică de interes național. Un  proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de Parlament, conform unui comunicat de presă.

Construcția liniei electrice aeriene 400 kV de transport al energiei electrice Bălți – Suceava va avea, în țara noastră, o lungime de circa 48 de kilometri. Traseul acesteia include 157 de stâlpi, care vor traversa teritoriul al 12 localități din Republica Moldova. Astfel, Guvernul, prin intermediul Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru, va identifica proprietarii bunurilor, care urmează a fi expropriați definitiv sau temporar, pe perioada executării lucrărilor de construcție. Plata despăgubirilor va fi efectuată de Guvern din mijloacele alocate de la bugetul de stat, prin intermediul Instituției Publice Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

„Documentul conține unele derogări de la lege, care sunt necesare pentru urgentarea proceselor administrative, precum și eliberarea actelor permisive în contextul implementării proiectului”, notează Parlamentul.

Proiectul LEA 400kV Bălți-Suceava are o valoare totală de 37 de milioane de euro și urmează a fi implementat până în anul 2027. Respectiv, Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 14,8 milioane de euro, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, de un împrumut de 14,8 milioane de euro acordat de Banca Europeană de Investiții și de un grant de 7,4 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană. În luna mai, urmează să fie lansată licitația pentru selectarea companiei care va fi responsabilă de implementarea proiectului.

Proiectul de lege va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură.

UPDATE 17:00 Importul și livrarea de mărfuri și servicii destinate implementării proiectului „Reabilitarea râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor în Chișinău” vor beneficia de facilități fiscale și vamale. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în două lecturi de Parlament.  

Inițiativa legislativă aparține deputatului neafiliat Gaik Vartanean, iar în nota de fundamentare a documentului se menționează că scutirea de TVA, de taxa vamală și de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale va genera economii de circa 4 milioane de euro. Potrivit autorului, banii economisiți vor fi redirecționați către alte proiecte sociale și de infrastructură. 

Proiectul „Reabilitarea râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor în Chișinău” are un buget total de 12 milioane de euro. Este vorba de un credit de 8 milioane de euro și de un grant de 4 milioane de euro, acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Proiectul prevede lucrări de îmbunătățire a managementului apelor pluviale și reamenajarea canalului râului pe o distanță de 7,6 kilometri. La fel, se planifică reabilitarea rețelelor de canalizare și instalarea de supape de reținere, pentru a gestiona riscurile de inundație și a reduce daunele cauzate de ploile intense.  

UPDATE 16:55 Organizarea și funcționarea Curții Constituționale va fi reglementată de o lege nouă. Inițiativa legislativă a fost votată în a doua lectură de 55 de deputați.

Proiectul legii cu privire la Curtea Constituțională a fost elaborat de Ministerul Justiției. Documentul comasează reglementările Legii cu privire la Curtea Constituțională, adoptată în 1994, și ale Codului jurisdicției constituționale, adoptat în 1995. La intrarea în vigoare a noii legi, cele două acte normative vor fi abrogate.

Noua lege reglementează unitar modul de organizare și funcționare a Înaltului For Constituțional. Pentru lectura a doua, textul actului normativ a fost modificat, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„La fel, este acordată o autonomie mai largă Curții Constituționale și sunt îmbunătățite unele aspecte, printre care regimul incompatibilităților și restricțiilor în exercitarea funcției de judecător constituțional și mecanismul de responsabilizare a judecătorilor Înaltei Curți.

Printre prevederi figurează extinderea cercului de subiecți cu drept de sesizare a Curții cu judecătorii / completurile de judecată din cadrul Curții Supreme de Justiție, al curților de apel și al judecătoriilor. O altă prevedere vizează controlul a priori al constituționalității tratatelor internaționale la care Republica Moldova intenționează să devină parte”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parlament.

Actul normativ mai consolidează mecanismul de responsabilizare a judecătorilor Curții Constituționale prin stabilirea în legislație a mai multor sancțiuni disciplinare. Este vorba despre avertisment, mustrare și ridicarea mandatului. Cea mai severă sancțiune, ridicarea mandatului de judecător al Curții Constituționale, va fi aplicată printr-o hotărâre a plenului, adoptată cu 2/3 din numărul judecătorilor Înaltei Curți.

Proiectul introduce și noi incompatibilități și restricții în exercitarea funcției. Mai exact, judecătorii Curții Constituționale vor renunța la calitatea de membri ai unor partide politice până la depunerea jurământului. Până în prezent, aceștia erau obligați să își dea angajamentul că își vor suspenda activitatea în partid sau în altă organizație politică pe perioada mandatului.

Documentul vizează și revizuirea mecanismului privind completarea vacanței funcției de judecător al Curții Constituționale. Astfel, este prevăzută reglementarea diferită a termenelor pentru sesizarea autorităților competente să numească judecătorii, în funcție de motivele de încetare a mandatului de judecător constituțional (demisie, ridicare a mandatului, deces sau expirare a mandatului).

UPDATE 12:20 Parlamentul a aprobat, la ședința plenară de astăzi, proiectul de lege care prevede că suma impozitului funciar pentru anul 2024 declarată de producătorii agricoli va fi rambursată acestora din contul TVA-ului acumulat. Proiectul a fost susținut, în lectura a doua, de 58 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputatul PAS Alexandr Trubca, președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară. Autorul susține că proiectul de lege va ameliora situația din sectorul agricol manifestată prin decapitalizarea agricultorilor în urma multiplelor crize care au afectat sectorul în ultimii ani, precum criza logistică, criza fertilizanților, seceta din vara anului trecut.

Proiectul mai prevede modificarea termenului de implementare a Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Astfel, rambursarea se va efectua până în luna iunie 2026 inclusiv.

Proiectul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

UPDATE 12:12 Fracțiunea Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) boicotează ședința Parlamentului, „în semn de protest pentru abuzul făcut de guvernarea PAS și a controlului total asupra justiției”.

„Astăzi colegii mei au venit cu un șir de propuneri de modificare a ordinei de zi, proiecte de legi care nu se doresc a fi dezbătute și se aduc cele mai primitive argumente, precum că nu există avizul Guvernului. Proiectul prezentat de domnul Burduja este din aprilie 2024, are un an, iar Guvernul nu a găsit timp, cu încălcare legislației, ca să vină cu un aviz. S-au propus comisii de anchetă pe subiecte sensibile în societate și se creează impresia că se dorește de a drege busuiocul și a mușamaliza anumite situații – cine sunt arhitecții scenariului diabolic care a făcut posibilă eliberarea din penitenciare a condamnaților periculoși și deosebit de periculoși (…). În semn de protest, părăsim ședința plenară a Parlamentului și mergem cu sesizări la Curtea Constituțională pentru abuzul făcut de guvernarea PAS și a controlului total asupra justiției. Vă lăsam să munciți în continuare exact ca la ședința fracțiunii”, a declarat deputatul socialist Grigore Novac.

Președintele Legislativului, Igor Grosu, a urat opoziției „o odihnă plăcută”.

Știrea inițială:

Deputații vor examina șapte proiecte de lege pentru armonizarea legislației naționale cu legislația UE. În lectura întâi vor fi discutate proiectele referitoare la calitatea apei potabile, normele și standardele de siguranță pentru navele de pasageri, protejarea patrimoniului cultural național mobil, finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole, datele deschise şi reutilizarea informațiilor din sectorul public. În lectura a doua sunt propuse pentru dezbateri proiectul de lege a comunicațiilor electronice și modificări la Legea viei și vinului.

Parlamentul urmează să declare lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Bălți-Suceava, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei stații electrice noi Bălți 400 kV lucrări de utilitate publică de interes național. De asemenea, deputații vor discuta oportunitatea acordării facilităților fiscale și vamale pentru mărfurile și serviciile destinate implementării proiectului „Reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor în Chișinău”.