Ședința Parlamentului: a fost audiat Raportul de activitate al CNA
UPDATE 17:48 Raportul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru anul 2023 a fost prezentat joi, 11 aprilie, în plenul Parlamentului. Potrivit documentului, ofițerii CNA au depistat 511 infracțiuni. 429 dintre ele vizează cazuri de corupție sau conexe corupției. De asemenea, CNA a participat la documentarea a 111 cauze penale inițiate de Procuratura Generală (PG) și alte 14 pornite de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Conform unui comunicat al Parlamentului, din numărul total de infracțiuni depistate, 12 sunt deosebit de grave, 357 – grave, iar 142 – mai puțin grave sau ușoare. Datele statistice arată că cele mai multe infracțiuni depistate, 115, au fost comise în cadrul întreprinderilor comerciale, 57 în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, 47 în cadrul autorităților publice locale, 43 în cadrul organelor afacerilor interne.
Totodată, pe parcursul anului 2023, ofițerii de urmărire penală ai CNA au avut în gestiune 1100 de cauze penale. 405 au fost restanțe din perioada anterioară, 416 au fost inițiate de ofițerii de urmărire penală, iar 279 au parvenit din cadrul altor organe competente. De asemenea, anul trecut, au fost finalizate 273 de cauze penale, iar 164 dintre ele au fost trimise în judecată.
UPDATE 13:35 Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2023 a fost prezentat în plenul Parlamentului. Documentul conține acțiunile realizate în conformitate cu planul de acțiuni al CA pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a domeniului audiovizual pentru anul 2023.
Conform unui comunicat de presă emis de Parlament, anul trecut, CA a eliberat 9 licențe de emisie, 7 autorizații de retransmisiune, a retras și a declarat nevalabile 6 autorizații de retransmisiune și a reperfectat 33 de autorizații de retransmisiune. Totodată, CA a aplicat, în total, furnizorilor și distribuitorilor de servicii media audiovizuale 371 de sancțiuni, dintre care 103 avertizări publice, 266 de amenzi și 2 suspendări de licență de emisie pentru o perioadă de 2 luni. Suma totală a amenzilor a constituit 3 140 500 de lei.
Deputații se întrunesc în ședință joi, 11 aprilie. Pe ordinea de zi au fost incluse 12 subiecte, dintre care patru audieri ale raportului de activitate a unor instituții.
În plenul Parlamentului urmează să fie audiat raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova pentru anul 2023, raportul de activitate al Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru anul 2023, raportul anual de progres privind realizarea acțiunilor din Planul de acțiuni pentru implementarea Programului național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023 – 2027 și raportul de activitate al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru anul 2023.
Parlamentul urmează să reexamineze proiectul de lege cu privire la Fondul de subvenționare în domeniul mass-media și modificările la Legea cu privire la veterani, urmare a demersurilor președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.