Președinta R. Moldova și președintele Consiliului European, întrevedere la Chișinău. Charles Michel: „R. Moldova poate conta pe sprijinul UE pe calea sa spre familia europeană”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, l-a primit marți, 28 martie, la Chișinău, pe președintele Consiliului European, Charles Michel. Sandu și Michel au discutat despre parcursul european al R. Moldova, despre atacurile hibride și provocările la adresa securității țării noastre.
În cadrul unei conferințe de presă, susținute cu ocazia vizitei la Chișinău a oficialului european, Charles Michel, președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova își propune „să deschidă cât mai curând posibil” negocierile pentru aderarea la UE și în acest scop, autoritățile „implementează recomandările Comisiei Europene și transpun legislația europeană într-un ritm accelerat”.
„Moldova este țară candidată pentru aderarea la UE și ne propunem să deschidem negocierile cât mai curând posibil. În acest scop, implementăm recomandările Comisiei Europene și transpunem legislația europeană într-un ritm accelerat.
(…) Lucrăm pentru un sistem judiciar integru, independent, responsabil și transparent, astfel încât cetățenii să aibă parte de un tratament corect și echitabil în fața legii. Luptăm împotriva corupției și eliminăm treptat influența oligarhilor în economie, politică, media și justiție. Vrem să asigurăm un mediu sigur și prosper pentru toți cetățenii. Eforturile noastre vizează, de asemenea, reformarea administrației publice pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri”, a declarat președinta Maia Sandu.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că R. Moldova „poate conta pe sprijinul deplin al Uniunii Europene pe calea sa spre familia europeană”.
„Rusia continuă să atace oamenii liberi din Ucraina, iar voi aici în R. Moldova sunteți expuși unui impact foarte mare în acest război. Rusia continuă să încerce să atace R. Moldova prin diverse metode, cum ar fi atacuri cibernetice, proteste înscenate și alte activități disruptive. (…) Uniunea Europeană este solidară cu oamenii din R. Moldova în această perioadă complicată. Într-adevăr nu sunteți singuri. Noi am mobilizat peste un miliard de euro în ultimul an pentru a susține R. Moldova, reziliența și stabilitatea acesteia. Asta înseamnă că noi susținem nu doar cu cuvinte, dar și cu acțiuni și sprijin concret. (…) R. Moldova poate conta pe sprijinul deplin al Uniunii Europene pe parcursul acestei perioade foarte dificile și pe calea sa spre familia europeană”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
De asemenea, Maia Sandu și Charles Michel au abordat și subiectul summitului Comunității Politice Europene, pe care Moldova îl va găzdui la 1 iunie 2023. Potrivit președintei R. Moldova, autoritățile de la Chișinău își propun ca acest summit „să se axeze pe probleme legate de pace și securitate; reziliență energetică și acțiuni în domeniul climei; precum și interconexiunile în Europa”.
„Cu entuziasm, așteptăm să întâmpinăm cei 50 de șefi de state și guverne, precum și oficiali ai UE, în țara noastră. În calitate de gazdă, vrem să ne asigurăm că acest summit va fi un eveniment productiv și semnificativ, care să contribuie la identificarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă Europa.
(…) Pentru Moldova, organizarea summitului Comunității Politice Europene este o dovadă a angajamentului nostru ferm față de familia europeană, dar și un puternic sprijin diplomatic de care ne bucurăm într-un moment dificil”, a declarat Maia Sandu.
De asemenea, pentru ziua de marți, 28 martie, președintele Consiliului European, Charles Michel, are planificată o discuție cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu premierul Dorin Recean.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat R. Moldova și în mai 2022. Atunci, Michel anunța că UE va crește sprijinul pentru stabilitatea și securitatea R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.