Președinta Maia Sandu: „Azi se face dreptate. Aeroportul Chișinău este din nou al statului”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 3 aprilie, că Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului. Șefa statului a solicitat să fie revizuită taxa de 9 euro plătită de pasagerii care pleacă de pe aeroport și să fie „operate mai multe rute, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile”.
„În 2013, prin tranzacții mincinoase, Șor, susținut de Plahotniuc, a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde de lei. (…) Azi se face dreptate. Aeroportul Chișinău este din nou al statului, adică al cetățenilor. (…) Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager, în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit Agenției Proprietății Publice, administrației aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte, așa încât cetățenii în beneficieze de mai multe rute, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile. (…)”, a declarat Maia Sandu.
Agenția Proprietăți Publice (APP) a demarat luni, 27 martie, procedura de transmitere-preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău ce se afla în gestiunea Avia Invest SRL. Astfel, în urma efectuării acestui proces, Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) va fi gestionat de către întreprinderea de stat AIC.
Compania Avia Invest S.R.L. a venit cu o reacție după acest anunț, menționând că ceea ce i se întâmplă acum ar fi o „preluare de tip raider a companiei”, deoarece se încearcă, inclusiv, „preluarea în mod gratuit în favoarea statului a tuturor proprietăților, care sunt active proprii ale Avia Invest S.R.L”. În acest sens, compania a declarat că împreună cu fondatorii săi va solicita „protecția necondiționată a drepturilor lor în instanțe naționale și internaționale”.
Pe 23 noiembrie 2022, ministrul Justiției, pe atunci Sergiu Litvinenco, anunța că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului, după ce magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat decizia Judecătoriei Chișinău privind rezilierea contractului de concesionare a activelor ÎS Aeroportul Internațional Chișinău.
La mijlocul lunii martie, prim-ministrul Dorin Recean a spus că Aeroportul Internațional Chișinău se află în proprietatea statului, însă procedurile tehnice de gestiune a acestui obiectiv ar urma să fie încheiate până pe 1 mai.
Pe 9 martie 2023, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre finalizarea urmăririi penale pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Conform PA, obiectul investigației cuprinde acțiunile ilegale ale persoanelor publice și de demnitate publică la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, ce ar fi cauzat statului prejudiciul material în mărime de peste 392 de milioane de lei.
În scopul recuperării prejudiciului cauzat, PA, în comun cu Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA), a aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților în sumă de aproape 29 de milioane de lei.
Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău
Concesionarea AIC a fost realizată în mai mulți pași. Mai întâi, la 19 iunie 2012, Guvernul a emis o hotărâre cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău”, având, oficial, drept obiectiv „dezvoltarea continuă a infrastructurii şi a calităţii serviciilor prestate”. A urmat hotărârea Guvernului din 30 mai 2013, prin care s-a aprobat concesionarea şi au fost stabilite condiţiile concesionării. La 14 iunie 2013, Ministerul Economiei a instituit Comisia de concurs responsabilă de organizarea şi desfăşurarea procedurii de selectare a concesionarului care, tot în iunie, a trimis invitaţii către şapte companii potenţiale participante la concurs.
Până la 5 august 2013, data-limită de depunere a ofertelor, doar două companii și-au manifestat interesul, ambele din Rusia: „Vnukovo Invest” și „UK Komaks” în asociere cu S.A. „Habarovskii Aeroport”, S.A. „Kolomensky Zavod” şi S.R.L. „Avia Invest”. La ședința din 15 august 2013, Comisia de concurs a respins oferta depusă de compania „Vnukovo Invest” pe motiv că nu ar fi îndeplinit cerințele caietului de sarcini. În aceste condiții, unica rămasă în cursă a fost oferta Asociaţiei Persoanelor Juridice „Avia Invest”, care a și fost declarată câştigătoare. Oferta stabilea o perioadă de concesiune de 49 de ani, redevenţa la 1% din venitul realizat de întreprinderea concesionară şi efectuarea unor investiţii în mărime de 244,2 milioane de euro.