Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Octavian Țîcu, candidatul la…

VIDEO Octavian Țîcu, candidatul la alegerile prezidențiale al Blocului Politic „Împreună”

Captură de ecran/Privesc.eu

Blocul Politic „Împreună” a anunțat duminică, 4 august, că va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de Octavian Țîcu.

În timpul discursului ținut de Țicu pentru anunțarea candidaturii, referindu-se la polemicile avute de când a fost constituit blocul Împreună, acesta a spus „din momentul constituirii blocului electoral ACUM”, greșeală sesizată de colegii săi. „Rămân cu sechelele de altă dată, pentru că am mai trecut prin asemenea exercițiu, pe care îl cunoaștem cu toții”, a comentat Octavian Țîcu.

„Astăzi s-a întâmplat un lucru absolut inedit pentru viața politică din R. Moldova, pentru exercițiul democratic. Noi ne-am obișnuit cu ideile unor partide police care își înaintează proprii lideri și fac campanie în interesul propriilor partide, dar astăzi, în această sală, a avut loc un exercițiu democratic nemaiîntâlnit. Patru partide politice care acum ceva timp au făcut un bloc politic, devenit astăzi blocul electoral Împreună, au înaintat trei candidați pentru funcția de președinte al R. Moldova”, a declarat Octavian Țîcu.

Conform acestuia, alegerile au avut loc în două tururi, iar ceilalți doi candidați au fost Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și Igor Munteanu, președintele partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

„Pentru mine este o mare onoare și o mare responsabilitate, în acest prim exercițiu de democrație veritabilă, să devin candidatul Blocului Politic „Împreună” pentru alegerile prezidențiale 2024. (….) Eu care sunt și rămân un unionist convins, am ajuns să reprezint patru partide politice în care sunt deopotrivă unioniști și proeuropeni, și care ne asumăm plenar această agendă proeuropeană, oferind cetățenilor R. Moldova perspectiva unui vot sigur și încrezător, reprezentat de patru partide politice și o platformă unionistă pe care o reprezint”, a mai spus Octavian Țîcu.

Octavian Țicu a fost președintele Partidului Unității Naționale (PUN) până în decembrie 2021, formațiune politică asimilată, în iulie 2023, de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Țîcu a participat și la alegerile prezidențiale din 2020, atunci fiind deputat neafiliat și candidat al PUN. În toamna anului 2020, acesta s-a clasat pe locul 6, acumulând 27 170 de voturi sau 2.01%.

Istoric și fost boxer profesionist, Țicu a intrat în parlament, în 2019, pe listele blocului ACUM. A candidat la funcția de primar al Chișinăului în același ani, adunând 4,76% din voturi. A deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului pentru circa trei luni, în 2013.

La 14 aprilie 2024, reprezentanții partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor au format blocul politic „Împreună”.

A fi sau a nu fi candidat la prezidențiale? Detalii despre persoanele publice care au răspuns afirmativ la această întrebare până la începutul perioadei electorale