O investigație RISE Moldova arată că autoritățile au interceptat și filat mai mulți opozanți ai guvernării PDM
Potrivit unei investigații publicate astăzi de RISE Moldova, în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.
RISE Moldova a obținut un set de date care arată amploarea operațiunii. Este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătorești.
Dosarul „Conferinței de presă”
În martie 2016, procurorii au solicitat autorizarea mai multor interceptări telefonice, după ce câțiva lideri ai Platformei DA au făcut apel prin intermediul unei conferințe de presă, ca oamnii să iasă în stradă și să manifeste la 24 aprilie în PMAN. Autoritățile au constatat că respectiva conferință a fost „o adresare şi un îndemn către […] întreaga societate a Republicii Moldova, să nu stea acasă, dar să participe […] la protestul […] care, în final, v-a reprezenta o adevărată revoluție, ce se va finaliza cu răsturnarea puterii de stat şi instaurarea unui guvern al poporului.”
Inițial în vizor sunt luate 12 persoane. Printre ei, fruntași ai Platformei DA — Andrei Năstase, Chiril Moţpan și Ruslan Verbiţchi, jurnalistul Alexandru Cozer, foștii combatanți Constantin Boeştean, Vasile Iacubov și Ion Caraman.
După interceptările telefonice, a fost solicitată și autorizarea măsurilor de investigații pentru zece persoane. Mai exact — „urmărirea vizuală cu documentarea cu ajutorul metodelor şi mijloacelor tehnice, localizarea şi urmărirea prin sistemul de poziționare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice, prin utilizarea mijloacelor tehnice ce asigură înregistrarea şi fixarea acțiunilor.”
Între timp, raza de interceptare a convorbirilor telefonice s-a extins și asupra altor cinci persoane conectate la Platforma DA. Este vorba de Vasile Năstase, Inga Grigoriu, Mihai Tomacinschi, Alexandr Topolenco şi Daniel Ulinici.
Conform datelor deținute de RISE Moldova, pe 10 iunie 2016 au loc ultimele mișcări pe acest dosar.
Datele deținute de RISE Moldova arată că oamenii legii au interceptat convorbirile telefonice a unui număr total de 51 de persoane. Opt dintre ele s-au perindat prin toate cele trei dosare penale, fiind vorba în special de fruntași ai Platformei DA. Alte nouă persoane s-au regăsit în două dosare. Asta chiar dacă legislația penală spune că „este INTERZISĂ autorizarea repetată a măsurii speciale de investigaţii pe acelaşi temei şi asupra aceluiaşi subiect.”
Iar discuțiile celor 51 au umplut 205 DVD-uri „de model Titanium şi Esperanza”. Doar că, în majoritatea absolută a cazurilor, oamenii legii ajungeau să constate „că datele obținute în urma efectuării măsurii speciale de investigații nu prezintă interes pentru cauza penală” și solicitau judecătorului de instrucție „nimicirea suporturilor electronice în original pe care au fost înregistrate comunicările”. Mai exact, astfel de soartă au avut 204 din cele 205 de DVD-uri.