Marian Lupu explică de ce vrea să schimbe fotoliul de deputat pe cel de președinte al Curții de Conturi
Democratul Marian Lupu, care râvnește la fotoliul de președinte al Curții de Conturi, își argumentează aspirația pentru această funcție și lipsa din lista candidaților PD la alegerile parlamentare, prin faptul că a venit timpul să își schimbe genul de activitate.
Lupu a fost singurul candidat care și-a depus dosarul în concursul pentru șefia Curții de Conturi. Astăzi, 6 februarie, după proba interviului, democratul a declarat că a avut o discuție interesantă cu colegii din Comisia juridică, numiri și imunități, iar interviul a trecut bine.
Întrebat de ce se consideră potrivit pentru a ocupa funcția de președinte al Curții de Conturi, Lupu le-a spus jurnaliștilor că întrebarea nu este adresată persoanei potrivite: „Întrebarea să o adresați membrilor Comisiei, pentru că mă puneți într-o situație jenantă că trebuie să vorbesc de bine despre mine”.
Jurnaliștii l-au întrebat pe deputatul democrat și care este motivul care l-a îndemnat să își schimbe domeniul de activitate
„Odată la 7-8 ani de zile, știința psihologică spune că omul, pentru ca să nu dea rădăcini pe care nu le va poate scoate, trebuie să își schimbe genul de activitate. 14 ani în Parlament e o perioadă arhisuficientă. Nu sunt adeptul ideii că cel care a venit în politică trebuie să plece din ea odată cu propria lui moarte fizică”, a declarat Lupu.
Pentru că deputatul democrat nu s-a regăsit pe lista PDM la alegerile parlamentare, anterior au apărut în presă mai multe informații despre o posibilă numire a lui Lupu în funcția de ambasador sau președinte la Academia de Științe. Cu referire la aceste zvonuri, deputatul democrat a menționat că a luat decizia de a nu candida încă la sfârșitul verii. Totodată, acesta nu a putut preciza dacă pleacă definitiv din politică sau ar putea reveni.
Marian Lupu are o vastă carieră politică deținând, de-a lungul anilor, diverse funcții de stat și de partid. El a fost promovat în „marea politică” pe timpul guvernării comuniste. Cochetând cu funcţiile publice încă din 1991, în mai 2001 a fost numit viceministru al Economiei, iar în 2003 a preluat funcţia de ministru. La 6 martie 2005, devine deputat pe listele PCRM, iar ulterior preşedinte al Parlamentului. În 2009 Lupu a părăsit PCRM şi a devenit liderul PDM, formaţiune cu care a intrat din nou în Parlament. În decembrie 2010 – martie 2012, Lupu a deţinut atât funcţia de preşedinte al Parlamentului, cât şi pe cea de preşedinte interimar al R. Moldova. Un an mai târziu, Lupu a fost demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului cu votul a 76 de deputaţi comunişti, liberal-democraţi, socialişti şi liberal-reformatori.