Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Maia Sandu îl cheamă…

VIDEO Maia Sandu îl cheamă la dezbateri pe Alexandr Stoianoglo

Președinta în exercițiu a R. Moldova, Maia Sandu, susține luni, 21 octombrie, un briefing de presă. Anterior, Sandu a spus că sunt dovezi care indică asupra unei „fraude fără precedent” a plebiscitelor de pe 20 octombrie. Maia Sandu îl cheamă pe contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, la o „dezbatere serioasă”.

Președinta Maia Sandu și-a început discursul prin a mulțumi cetățenilor care au mers a vot în țară și în străinătate. „Determinant a fost fiecare vot, toate voturile au fost importante. Sintagma care spune că fiecare vot contează, nu-s vorbe goale”, punctează Maia Sandu.

„Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie. Am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani este un atentat asupra democrației noastre (…) Dușmanii își doresc ca moldovenii să se îndoiască de unitatea lor. (…) Trebuie să învățăm din acest atac mizerabil asupra democrației. Știm că trebuie să facem mai mult pentru a combate corupția.

Acum, unicul mod prin care putem preveni un dezastru este votul. Pentru ca toate eforturile să nu fie zadarnice, avem datoria să organizăm o mobilizare generală la vot. Mai avem o bătălie.

Mă adresez către cetățenii care au votat pentru Ocravian Țîcu, Ion Chicu, Tudor Ulianovschi și Andrei Năstase. Mă adresez celor care l-au votat pe Renato Usatîi. Diferențele dintre politicieni să le lăsam pe după alegeri. (…) Toți cetățenii își doresc să trăiască într-o societate prosperă. Și cei optimiști și cei dezamăgiți ne dorim să trăim în libertate și pace și despre asta este Uniunea Europeană.

Vă rog să mă ajutați în următoarele două săptămâni, să spunem clar lucrurilor pe nume, să mobilizăm câți mai mulți cetățeni și să prevenim un dezastru”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată despre coruperea alegătorilor, Maia Sandu a spus că trebuie „să avem o justiție funcțională”. „Dacă ar fi fost sancționați, n-ar fi ajuns aici”. Totuși, potrivit președintei partenerii externi respectă votul cetățenilor „care este unul majoritar”.

ProTV: Rezultatul va pune la îndoială relația dintre R. Moldova și Uniunea Europeană?

Maia Sandu: Nu ne oprim aici, pentru a putea consolida această majoritate, trebuie să câștigăm și următoarea bătălie.

Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a declarat Maia Sandu.

După procesarea a 99.37% din procesele verbale, cel mai mare scor l-a acumulat Maia Sandu, cu 42.30% (651 de mii de voturi), fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 26.07% (401 de mii de voturi). Astfel, va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.

În cadrul referendumului constituțional republican, conform datelor preliminare după procesarea a 99,50% din procesele-verbale, opțiunea „DA” a fost votată de 50,42%.