Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Lansarea inițiativei civice „Cetățeni…

VIDEO Lansarea inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”: „Dezinformarea, propaganda și indiferența sunt la fel de periculoase ca armele”

Colaj ZdG

La Chișinău este lansată inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”. Potrivit organizatorilor, inițiativa reprezintă un efort colectiv național dedicat consolidării democrației prin educație civică și combaterea dezinformării, în contextul Referendumului privind integrarea europeană. Printre membrii inițiativei se numără și Nicu Popescu, fost ministru de Externe și actual membru al Consiliului European pentru Afaceri Externe.

„În contextul actual, marcat de intensificarea campaniilor de dezinformare și manipulare informațională, ne propunem să asigurăm accesul fiecărui cetățean la informații corecte și obiective pentru ca la Referendumul privind Integrarea Europeană din 20 octombrie 2024, toți alegătorii să poată vota în deplină cunoștință de cauză, având toate datele necesare pentru a lua o decizie informată și independentă, neinfluențată de propagandă sau manipulare”, menționează membrii echipei.

Cetățenii sunt încurajați să adere la inițiativă.

Conform ex-ministrului Nicu Popescu, inițiativa civică este apolitică și are scopul „de a consolida locul R. Moldova în familia de state europene”.

„Această inițiativă vine într-un context foarte dificil pentru țara noastră, pentru regiunea noastră. Din păcate, asistăm la eforturi sistematice de a ne dezbina și destabiliza țara noastră. Acestea au atins cote alarmante și evident nu putem privi cu indiferență la aceste tentative de a ne dezbina”, a declarat Popescu.

Antreprenorul Vasile Tofan a spus că „ne aflăm într-un moment de răscruce, iar calea pe care o vom alege va determina pentru generații înainte în ce țară vom trăi”.

„Sunt două căi pe care poate merge Moldova. Putem repeta calea Estoniei, Croației sau Irlandei, țări mici la fel ca noi, care au făcut un salt din sărăcie în prosperitate, timp de o generație. Sau putem repeta calea Donbasului, Abhaziei, Osetiei de Sud, pământuri uitate în care timpul s-a oprit, unde nu există viitor. Putem rămâne o țară mică, izolată, evitată de investitori, sau putem deveni o parte a celei mai mari piețe din lume”, a afirmat Tofan.

Soprana Valentina Naforniță a subliniat că „oamenii din țara noastră merită o viață mai bună”.

„Copii de aici merită o educație culturală și artistică, colorată și fascinantă. Merită să aibă posibilitatea și libertatea de a se integra în amalgamul de culturi europene. Artiștii, muzicienii, actorii, dansatorii și pictorii din R. Moldova trebuie să aibă condiții prielnice pentru a rezista”, a menționat soprana.

Manifestul grupului civic „Cetățeni pentru Europa”:

1. Pace și Prosperare Acasă

Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Vrem să fim în rând cu lumea pașnică, liberă și prosperă. Suntem convinși că în Moldova Europeană orice cetățean va dori să locuiască, să muncească, să formeze o familie și să îmbătrânească în bunăstare.

2. Dezinformarea, Propaganda și Indiferența sunt la fel de periculoase ca armele

Suntem foarte aproape de a izbuti. Credem că Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene până în 2030. Dar avem un dușman foarte periculos – informația falsă, cu care suntem zilnic atacați. Pentru a învinge acest dușman și pentru a păstra pacea în Moldova, trebuie să învingem nepăsarea și fiecare să pună umărul prin informare corectă și activism civic în comunitățile sale.

3. Informarea corectă și Educația mediatică a Cetățenilor

O societate educată este o societate greu de manipulat. Ne angajăm să combatem dezinformarea și propaganda prin campanii de informare corectă, bazate pe fapte și adevăr, pentru a demasca manipulările care încearcă să submineze viitorul nostru și procesul de integrare europeană.

4. Produs în Moldova. Produs în Europa

Moldova prosperă este Moldova antreprenorilor profesioniști și onești. Ne dorim să promovăm cu fermitate interesele antreprenorilor locali, inclusiv prin integrarea noastră economica deplina intr-o comunitate de 450 milioane de consumatori europeni, plină de oportunități.

5. Diferiți, dar uniți

Nevoia de pace, libertate și bunăstare ne unește pe toți cei din Republica Moldova, indiferent de limba vorbită și de etnie – rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară sau română. Chemăm cetățenii de orice etnie, din toate regiunile Moldovei la unitate pentru Moldova Europeană.

6. Activism civic – nu politică

Credem că Integrarea Europeană este un subiect prea important pentru a fi lăsat doar la discreția politicienilor. Nu e suficient să mergem la vot și să alegem guvernanții și președinții. Ne implicăm activ în construirea destinului țării noastre și îi invităm pe toți cetățenii să pună umărul.

7. Mobilizarea și Implicarea Comunităților

Chemăm la mobilizare și implicare activă comunitățile locale, organizațiile civice, asociațiile, liderii locali și voluntarii pentru a asigura o participare masivă și conștientă la referendum, astfel încât vocea fiecărui cetățean să fie auzită și respectată. Antreprenori, profesori, lideri de comunități, artiști, influenceri – oricine vrea pace și prosperare în Moldova și poate influența spre bine alți oameni, este invitat să ni se alăture”.

Inițiativa „Cetățeni pentru Europa” a fost fondată de Nicu Popescu, membru al Consiliului European pentru Afaceri Externe, fost ministru al Ministerului Afacerilor de Externe al Republicii Moldova; Vasile Tofan, antreprenor, investitor, vinificator; Nata Albot, jurnalistă, antreprenoare și activistă; Valentina Naforniță, soprană, Artist al Poporului; Irina Rângaci, sportivă, campioană europeană la lupte; Alex Cozer, jurnalist; Vadim Pistrinciuc, expert politic, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Valeriu Pașa, expert politic, președinte al comunității WatchDog.md.