Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ La Comrat pe la…

VIDEO La Comrat pe la Tiraspol. ZdS demonstrează că pensionarii și angajații de stat găgăuzi pot retrage banii de pe cardurile rusești „Mir”

Colaj: ZdG

În cadrul unei vizite la Moscova, bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, a semnat un acord cu banca rusească „Промсвязьбанк” („Promsviazbank”, n. red.), pentru ca pensionarii găgăuzi și angajații de stat din regiune să primească, lunar, bani din Federația Rusă pe carduri „МИР” (Mir, n. red.). Banca rusă, aflată sub incidența sancțiunilor internaționale, acționează ca intermediar, în timp ce sponsorul real este organizația autonomă nonprofit – „Eurasia”, care are o singură angajată, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Șor.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a precizat că „inițiativa” nu este posibilă nici tehnic, nici legal. „Regretul cel mai mare este că, în cazul de față, sunt prostiți oamenii care vor avea speranțe deșarte, din nou”, a punctat el. Zona de Securitate (ZdS) demonstrează că una dintre modalitățile de a primi banii este de a-i retrage prin intermediul băncilor din regiunea transnistreană.

După anunțul bașcanei Guțul, șeful Departamentului de Justiție din Găgăuzia a declarat că autoritățile găgăuze nu sunt abilitate să semneze acorduri internaționale. În același timp, fostul judecător al Curții Constituționale Alexandru Tănase a scris că aceste carduri „ar putea fi folosit pentru a cânta la chitară «Дым сигарет с ментолом» sau pentru a-și scoate glodul de sub unghii cu el”.

Rusia deține datele cu caracter personal ale angajaților de stat și pensionarilor din Găgăuzia

Pensionarii și angajații bugetari din Găgăuzia au completat cereri speciale pentru a primi „ajutor” din partea organizației „Eurasia”. Zona de Securitate a obținut o copie a documentului. Potrivit sursei citate, beneficiarilor le se cereau o serie de date cu caracter personal.

De asemenea, pensionarii trebuiau să aducă un „carnet de pensie” cu informații despre vechimea lor în muncă. Conform surselor Zonei de Securitate, pensionarii au completat cererile în birourile echipei fostului partid „Șor”, iar în cazul angajaților din sectorul public, în unele localități, cererile au fost transmise prin intermediul directorilor de școli și primarilor.

Ulterior, la numărul de telefon indicat în cerere au fost trimise un cod și o parolă, cu ajutorul cărora oamenii s-au conectat la conturile lor din banca rusă „Promsviazbank”.

Analizând actele, Zona de Securitate a remarcat că semnatarii au fost notificați că Federația Rusă nu se află pe lista țărilor Centrului pentru protecția datelor cu caracter personal care asigură securitatea acelor date. Adică, Rusia nu garantează confidențialitatea datelor cu caracter personal ale locuitorilor din Găgăuzia.

Se pare că Rusia deține datele pensionarilor și angajaților de stat din Găgăuzia și, dacă mergem mai departe, datele angajaților de stat și ale pensionarilor din regiunea transnistreană. Pentru că aceștia primesc alocații și plăți de acolo”, punctează sursa citată.

La Comrat pe la Tiraspol: Cardurile „Mir” pot fi utilizate în regiunea transnistreană

„Folosirea cardurilor sistemului rus de plăți МИР prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”, informează Banca Națională a Moldovei, într-un răspuns oferit la solicitarea Ziarului de Gardă în aprilie 2024. Totuși, Zona de Securitate atenționează: „Există însă un singur «dar», și anume Transnistria, o regiune care nu este controlată de Chișinău”.

Sistemul de plăți „Mir” este sistemul național de plăți al Rusiei, înființat în 2015, după anexarea Crimeei. Din 2018, plățile către angajații de stat au început să fie transferate pe cardurile „Mir”, dar aceștia transferau salariile pe Visa și/ sau MasterCard. Dar după izbucnirea războiului din Ucraina, sistemele de plată Visa și MasterCard au încetat să mai funcționeze cu băncile rusești. Iar SUA au impus sancțiuni împotriva operatorului sistemului de plăți „Mir”.

Începând cu 2023, cardurile de plată „Mir” nu pot fi utilizate în Europa și în magazinele online occidentale. Cardurile sunt acceptate pentru plăți într-o listă restrânsă de țări, cum ar fi în Belarus, Laos sau Cuba.

De asemenea, cardurile „Mir” pot fi utilizate în regiunea transnistreană. Acest lucru a fost anunțat inițial chiar de bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul. În aprilie, după semnarea acordului, ea a publicat o postare în care explica cum se pot utiliza sau retrage bani de pe cardurile „Mir”. Unul dintre puncte: „retragerea de fonduri sau plata cumpărăturilor în regiunea transnistreană”.

Pe malul stâng există trei bănci principale: „Sberbank”, „Eximbank” și „Agroprombank”. „Sberbank” este așa-numita „bancă de stat” a regiunii. ZdS a contactat suportul site-ului, unde li s-a spus că nu deschid carduri internaționale. Dar în „Eximbank” și Agroprombank oferă carduri „Mir” virtuale.

„Atunci când deschideți cardul Mir în Agroprombank, deschideți, de fapt, un card într-o bancă rusă, cu care banca parteneră Sheiriff-ului cooperează. În același timp, puteți efectua toate operațiunile cu acest card în aplicația mobilă a băncii, inclusiv transferul de bani în celălalt cont al dumneavoastră. Adică, dacă primiți bani pe cardul virtual Mir, puteți cu ușurință, în aplicația Agroprombank să transferați acești bani pe celălalt card al dvs. din regiune. Și apoi să îi retrageți și pe aceștia”, scrie Zona de Securitate.

Un cititor al Zonei de Securitate, care are rude în Găgăuzia și cunoștințe în regiunea transnistreană, a povestit sub protecția anonimatului, cum a retras banii promiși de Guțul.

Expertul în securitate și fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, consideră că prezența pe malul stâng a unor structuri financiare în afara controlului Chișinăului reprezintă „o amenințare la adresa securității financiare a Republicii Moldova”.

„Și, de fapt, ca și cardurile Mir și altele, acestea sunt instrumente care sunt folosite în cadrul unor contradicții politice interne deja existente în Republica Moldova, de care, desigur, Moscova nu putea să nu profite și profită de acest lucru”, a spus Flenchea.

Expertul economic Veaceslav Ionița consideră că aceste transferuri nu vor afecta semnificativ economia Republicii Moldova.

Experimentul Zonei de Securitate

La sfârșitul lunii august 2023, „Agroprombank” a anunțat că opțiunea de a transfera bani pe cardurile băncilor moldovenești prin intermediul aplicației băncii. Aceeași opțiune este disponibilă și la „Sberbank”, care a lansat o instrucțiune video pentru utilizatori.

ZdS a solicitat un comentariu de la Banca Națională, care a spus că nu pot fi efectuate tranzacții financiare direct între băncile moldovenești și așa-numitele organizații bancare din regiunea transnistreană.

Totuși, persoanele fizice și juridice din stânga Nistrului pot transfera lei moldovenești prin intermediul centrului de decontare a numerarului de la Tiraspol. Tranzacțiile nu trec direct prin băncile transnistrene, ci prin intermediul acestui centru de decontare a numerarului.

Prin urmare, Zona de Securitate a decis să verifice „această schemă de transfer de bani din regiune către cardurile moldovenești”. În acest scop, ZdS a cerut surselor din ambele regiuni să efectueze operațiunea.

Și am reușit. Adică, este încă posibil să se transfere bani de la instituțiile financiare din regiune către băncile din Moldova. Deși Banca Națională susține că nu este așa”, scrie ZdS.

Astfel, Zona de Securitate a reușit să demonstrăm că banii din Rusia pot fi transferați locuitorilor din Găgăuzia prin intermediul băncii din stânga Nistrului.