Klaus Iohannis susține că România va sprijini „respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale R. Moldova”
Președintele României, Klaus Iohannis, declară că țara sa va susține sancționarea de către UE a „celor care doresc destabilizarea R. Moldova” și va sprijini „respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale R. Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”. Declarația a fost făcută joi, 23 februarie 2023, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei conferințe comune cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită oficială la București.
„România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că R. Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.
Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către UE a celor care doresc destabilizarea R. Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale R. Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional. Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă președintă, față de dosarul transnistrean”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.
În acest sens, Maia Sandu a declarat că R. Moldova este „pregătită” să înfrunte provocările de securitate și este „hotărâtă în drumul său spre UE”. Președinta Sandu susține că anul 2023 va fi un an al „reconstrucției economiei, continuării reformelor și consolidării securității” R. Moldova.
„Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multiple domenii. Și în plan extern avem o cooperare excelentă. (…) Legătura tot mai strânsă dintre București și Chișinău are un impact direct asupra cetățenilor noștri, suntem tot mai aproape de România, de UE, de familia noastră.
Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi, o țară care își dorește să trăiască în libertate și demnitate. (…) Toată regiunea este afectată puternic. R. Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem față șantajului energetic din partea Kremlinului. (…) R. Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor.
(…) La începutul războiului, Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai pregătiți. Consolidăm capacitatea de apărare, avem surse noi de energie, pe care ne putem baza, am crescut exporturile către UE, suntem mai rezistenți și mai puternici. Am vorbit astăzi și despre cooperarea noastră în 2023 – un an al reconstrucției. Prioritatea noastră, în acest an, este reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită de lucru în România, la invitația liderului de la București, președintele României, Klaus Iohannis. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la București, „consultările politice ale președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral și european, precum și al susținerii clare și ferme a României pentru R. Moldova și pentru reziliența sa”.
Pe 22 februarie, după Summitul B9 de la Varșovia, Klaus Iohannis a declarat că „România este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu”, în contextul războiului din regiune: „România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice – repet – în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde, evident, de evoluția situației geopolitice”.