Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Fostul premier Ion Sturza,…

VIDEO Fostul premier Ion Sturza, despre ce se va întâmpla cu prețurile și nivelul de trai în R. Moldova odată cu aderarea la UE

Fostul premier Ion Sturza a vorbit, în cadrul unui interviu făcut de Asociația ADEPT, despre prețurile produselor din R. Moldova și cum ar putea evolua acestea odată cu aderarea la Uniunea Europeană, precum și despre competitivitatea produselor noastre comparativ cu cele din UE.

Mai jos găsiți câteva dintre afirmațiile fostului premier și omului de afaceri Ion Sturza despre cum se vor schimba prețurile și nivelul de trai odată cu integrarea UE a Republicii Moldova:

„Noi avem din păcate în continuare o piață monopolizată, foarte puțin deschisă, puțin competitivă, pentru că suntem o economie destul de închisă. Noi încă nu am realizat că noi avem deschidere din partea UE pentru export, dar și pentru import.”

„Ce ne va aduce integrarea europeană? O creștere a nivelului de trai și a veniturilor populației. Astfel, multe din prețuri și din servicii vor deveni mult mai accesibile.”

„Noi nu trebuie să ne temem de concurență. Concurența va aduce cele mai bune servicii, cele mai bune prețuri, inclusiv în zone sensibile, cum este agricultura sau produsele alimentare.”

„Noi avem exemple deja că produsele noastre sunt foarte competitive în Europa, în special fructele, care au devenit destul de cunoscute în Europa. Astăzi marile lanțuri de supermarketuri europene își deschid birouri la Chișinău, pentru că știu că aici sunt cireșe, sunt mere.”

„Agricultorii vor avea acces la finanțări, inclusiv subvenții (europene), care astăzi, (fiind acordate doar producătorilor UE), sunt în defavoarea localnicilor.”

„Prețurile, chiar și acelea care vor crește, vor fi absorbite de creșterea nivelului de trai și a veniturilor.”

Interviul face parte din campania de informare online „Culisele Integrării Europene”, lansată de Asociația ADEPT. Campania include o serie de interviuri exclusive despre istoria și procesul integrării europene a Republicii Moldova, publicate în lunile septembrie și octombrie, pentru a informa cetățenii înainte de referendumul de aderare la UE din 20 octombrie 2024.

Mai jos puteți vedea un interviu cu fostul premier Ion Sturza și fosta premieră Natalia Gavrilița, dedicat istoriei integrării europene a Republicii Moldova.