Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Parlamentul Lista subiectelor…

VIDEO Ședința Parlamentul Lista subiectelor aprobate: deputații PSRM-ȘOR au votat un proiect cu privire la demisia a trei judecători CC și unul privind numirea unui nou magistrat la CC

Parlamentul s-a convoacatt vineri, 23 aprilie, în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse 10 subiecte, printre care proiectul socialiștilor care prevede compensarea tarifelor la energia electrică, proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat. În șediță, deputații PSRM-ȘOR au votat un proiect cu privire la demisia a trei judecători ai Curții Constituționale (CC), dar și un proiect de Hotărâre prin care l-au numite pe Boris Lupașcu magistrat la Înalta Curte.


Fostul procuror, actual avocat, Boris Lupașcu, numit de PSRM – ȘOR judecător la CC: a depus jurământul de învestire. Greceanîi: „Vă dorim succes”

Deputații PSRM – ȘOR au votat în Parlament retragerea Hotărârii privind numirea Domnicăi Manole în funcție de judecătoare la CC.

Ora 11:50 Deputații au votat în lectură finală proiectul socialiștilor care prevede abrogarea „Legii miliardului”. Detalii aici.

Ora 11:40 Proiectul socialiștilor privind compensarea tarifelor la energia electrică din bugetul de stat, votat în lectură finală. Detalii aici.

Ora 11:30 Legea bugetului de stat pentru anul 2021 va fi modificată. Deputații au votat proiectul în lectură finală. Detalii aici.

Ora 11:25 Proiectul de modificare a Legii cu privire la Guvern a fost votat de Parlament. Detalii aici.

Ora 11:16 Proiectul de Hotărâre a fost aprobat cu votul a 54 de deputați. Detalii aici.

Ora 10:30 68 de deputați sunt prezenți în sală. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, prezintă proiectul de Hotărâre prin care socialiștii cer demisia a trei judecători constituționali.

Ora 10:10 Deputații fracțiunii Platforma DA au cerut pauză.

Ora 10:10 Propunerea a fost susținută de deputații PSRM-ȘOR. Deputații PAS au anunțat că părăsesc sala plenară, întrucât, potrivit lui Igor Grosu, astăzi va fi o zi a „populismului”. „Astăzi se anunță a fi o zi a populismului, PAS nu va participa la acest circ”, a declarat Igor Grosu. Detalii aici.

Ora 10:08 Președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre a socialiștilor prin care vor cere vot de neîncredeere pentru trei judecători ai Curții Constituționale, aceiași care anterior au luat decizii pe care socialiștii le-au salutat și invocat ca și argumente pentru susținerea acțiunilor lor, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale. Anunțul socialiștilor vine după ce joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională (CC) a constatat existența circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de Chișinău.

Ora 10:05 Ședința a început. 91 de deputați și-au înregistrat prezența.

Deputații urmează să examineze Proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice, Proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul, Proiectul de lege pentru modificarea articolului 15 din Legea nr.136/2017 cu privire la Guvern, Proiectul de lege privind instituirea moratoriului asupra recoltării maselor lemnoase, Proiectul de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.