(video/doc) Cum a ajuns proiectul „Arena Chișinău” în legea bugetului de stat pentru anul 2018 și care este sursa banilor
Amendamentul la proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, privind implementarea proiectului „Arena Chișinău”, a fost înregistrat de către deputatul PDM Vladimir Andronachi, pe 4 decembrie 2017, la rugămintea președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Ulterior, Guvernul R. Moldova a dat aviz prin care „susține parțial” amendamentul propus de deputalul democrat, stabilind că mijloacele în sumă de 200 de milioane de lei solicitate pentru construcția arenei, vor fi redestribuite din contul proiectului „Programul în sectorul drumurilor”. Președintele Parlamentului confirmă acest lucru, dar subliniază că, contribuția finală a statului va fi stabilită în funcție de ofertele investitorilor, iar rectificările de rigoare în bugetul de stat se vor face în luna iunie.
După ce pe 1 decembrie 2017, Parlamentul a dezbătut în prima lectură Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, pe 4 decembrie, deputatul democrat Vladimir Andronachi a prezentat Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe un amendament, privind implementarea proiectului „Construcția Arenei Polivalente din mun. Chișinău”. În amendament era indicat că pentru respectivul proiect urmează să fie alocate 200 de milioane de lei.
Deși în amendament, deputatul PDM, Vladimir Andronachi, solicita includerea aliniatului în articolul 4 din proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018, în avizul Guvernului R. Moldova este indicat că „nu este necesar de menționat (acest fapt, n.r.) în textul Legii”(!).
În urma examinării tuturor amendamentelor propuse la Proiectul Legii Bugetului de Stat, Guvernul R. Moldova a dat aviz prin care „susține parțial” amendamentul propus de deputatul PDM, cu următorul comentariu: „Mijloacele în sumă de 200 de milioane de lei se redistribuie în cadrul PESE, anume pentru proiectul „Construcția Arenei Polivalente din mun. Chișinău” din contul reducerii cu suma respectivă a alocațiilor pentru proiectul „Programul în sectorul drumurilor. Nu este necesar de menționat în textul Legii”, se precizează în avizul Executivului.
La 20 februarie, într-un răspuns la o solicitare a Ziarului de Gardă privind proiectele de reabilitare a drumurilor din surse externe, care urmează a fi implementate în 2018, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) preciza că în Proiectul legii bugetului de stat pentru anul curent, pentru Proiectul de Susţinere a Programului în Sectorul Drumurilor a fost prevăzută suma estimativă de 2 387,9 milioane de lei. În același răspuns pentru ZdG, MEI a menționat că deja în varianta finală a legii bugetului pentru anul curent, adoptată de Parlament la 15 decembrie 2017, figurează altă sumă, de 2 187,9 milioane de lei, adică cu circa 200 de milioane de lei mai mică. MEI nu a explicat motivele pentru care suma alocată pentru acest proiect a fost diminuată.
MEI mai precizează că Proiectul de Susţinere a Programului în Sectorul Drumurilor este finanțat din surse externe: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană (Comisia Europeană). Altfel spus, contribuția statului pentru construcția „Chișinău Arena”, adică suma de 200 de milioane de lei, Guvernul a decis să o aloce din contul bugetului unui proiect de reabilitare a drumurilor, care, așa cum a explicat MEI, este finanțat din bani externi.
Andrian Candu a recunoscut, fiind abordat de ZdG la Parlament, că cele 200 de milioane de lei au fost redistribuiți pentru proiectul Arena Chișinău din contul proiectului „Programul în sectorul drumurilor”, dar susține că, de fapt, contribuția finală a statului va fi stabilită în funcție de ofertele investitorilor, iar rectificările de rigoare în bugetul de stat se vor face în luna iunie.
„În discuțiile în cadrul examinării bugetului, din discuțiile cu Ministerul Finanțelor, noi am estimat că vom avea nevoie de între 100 și 200 de milioane pentru a lansa această arenă. Colegii de la Ministerul Finanțelor ne-au comunicat că singura sursă posibilă pentru a pune astăzi în buget este din sumele pe care le prevede R. Moldova pe diferite proiecte investiționale. Atunci, deoarece proiectul de lege deja era în Parlament, am rugat colegul Vladimir Andronachi, care este membru în Comisia Buget și Finanțe să facă un astfel de amendament, coordonat cu colegii din Ministerul Finanțelor, avizat de Guvern, să facă un astfel de amendament la capitolul investiții în capital, investiții în construcție, la capitolul Arena Chișinău, iată de ce a ajuns astăzi acolo în buget. Când vom avea oferta investitorilor și vom ști exact care este suma care va constitui contribuția statului R. Moldova, rectificările de rigoare se vor face în bugetul R. Moldova”, a precizat Andrian Candu, solicitat de ZdG, în cadrul unui briefing la Parlament. Candu a recunoscut că a făcut o gafă la 13 martie când a declarat că statul va contribui cu 100 de milioane de lei, când, de fapt, suma este dublă.
Întrebat de reporterul ZdG dacă în acest caz, finanțatorii externi au fost sau nu notificați despre redistribuirea fondurilor alocate, șeful Legislativului nu a avut un răspuns explicit, menționând că „lucrurile nu stau așa”.
Anunțul PDM despre construcția Arenei Chișinău a fost făcut cu opt luni înainte de alegerile parlamentare și cu două luni înaintea alegerilor locale generale din mun. Chișinău.
Foto antet: YouTube, Chabanne & Partenaires