Deputați PAS, după ce PSRM a înregistrat un proiect cu privire la demisia a trei judecători CC: „Inițiativa toxică a alianței PSRM-ȘOR reprezintă un atac asupra CC”
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că au părăsit ședința Parlamentului vineri, 23 aprilie, întrucât inițiativa socialișitlor, prin care cer vot de neîncredere a trei judecători ai Curții Constituționale, reprezintă un atac asupra Înaltei Curți.
Într-un briefing de presă, deputații PAS au anunțat că declarația PSRM nu are valoare juridică, întrucât potrivit Constituției, magistrații CC nu pot fi demiși pe perioada mandatului.
„Ați văzut cum a început ședința? Boicotăm ședința în semn de protest față de încă o inițiativă toxică a alianței PSRM-ȘOR care reprezintă un atac asupra CC”, a declarat vicepreședintele PAS, Igor Grosu.
„Declarația nu are niciun efect juridic. Judecătorii CC sunt inamovibili. Judecătorii CC nu pot fi demiși înainte de termen. Ei vor să facă circ și se dau mari judecători acolo în Parlament”, a menționat deputatul Sergiu Litvinenco.
Deputații socialiști au înregistrat în Parlament o declarație prin care cer demisia a trei judecători ai Curții Constituționale (CC), aceiași care anterior au luat decizii pe care socialiștii le-au salutat și invocat ca și argumente pentru susținerea acțiunilor lor, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale. Acțiunea socialiștilor vine după ce joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională (CC) a constatat existența circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de Chișinău.
Arătându-se nemulțumiți și revoltați de decizia Curții Constituționale (CC), care a decis că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat, deputații Partidului Socialiștilor îi acuză pe judecătorii contituționali Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca de „uzurparea Curții Constituționale” și au înaintat un proiect de Hotărâre în acest sens.
În curând, în R. Moldova, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. După mai multe luni de incertitudine, pe scena politică a R. Moldova urmează schimbări majore. Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
După Avizul emis de CC, șefa statului a anunțat că „în curând” va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va anunța data alegerilor parlamentare anticipate.