Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Declarațiile comune de presă…

VIDEO Declarațiile comune de presă susținute de ministrul de Externe Mihai Popșoi și omologii săi Luminița Odobescu și Dmitro Kuleba: „O reuniune trilaterală a solidarității și a conectivității”

Sursa: Mihai Popșoi/Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, și omologii săi Luminița Odobescu și Dmitro Kuleba au susținut o conferință de presă în contextul celei de-a treia reuniuni a Trilateralei R. Moldova-România-Ucraina la nivel de miniștri de externe. 

UPDATE 17:15Nu am niciun dubiu că unica modalitate pentru a ne asigura că oamenii din Moldova se pot bucura de creștere economică, stabilitate și oportunități pentru copii săi este calea de a deveni stat membru UE. Trebuie să păstrați cursul vostru proeuropean. Pe parcursul mai multor ani Rusia și simpatizanții săi au spus oamenilor din Ucraina și din Moldova că nimeni nu vă așteaptă în UE, că nimeni nu vă dorește în UE, și că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Au mințit. Toți văd acum acest lucru. Țările noastre au început discuțiile oficiale de aderare, procesul este ireversibil, va lua câțiva ani, dar scopul final este clar și complet realizabil”, a declarat Dmitro Kuleba.

UPDATE 16:45O reuniune trilaterală a solidarității și a conectivității. Reuniunea de astăzi reprezintă încă o dovadă a susținerii noastre ferme pentru Ucraina, pentru independența, suveranitate și integritatea sa teritorială în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă. Este, totodată, o expresia a angajamentului României de a susține puternic, în acest context dificil, procesul de integrare europeană a R. Moldova și a Ucrainei (…)”, a declarat Luminița Odobescu.

UPDATE 16:15 Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a anunțat că în cadrul Trilateralei au fost semnate două documente: declarația comună a celor trei miniștri de Externe și memorandumul de înțelegere reciprocă dintre Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al R. Moldova, MAE al României și MAE al Ucrainei privind combaterea manipulării informaționale și ingerințelor străine.

Declarația comună consemnează cu tărie faptul, evident, că țările noastre împărtășesc viziuni și preocupări similare cu privire la mediul de securitate actual și se pronunță ferm pentru un viitor european comun, democratic, pașnic și prosper”, a declarat Mihai Popșoi.

Mai devreme, diplomația de la Chișinău a anunțat că, în cadrul întâlnirii bilaterale, ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu, și Mihai Popșoi au discutat despre perspectivele cooperării bilaterale și valorificarea proiectelor comune în domeniul energetic, al infrastructurii, agriculturii și educației.

În cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleb, cei doi miniștri au discutat despre situația din regiune, dar și „drumul comun spre pace, prosperitate și siguranță”. „Împreună, pașii noștri spre Uniunea Europeană sunt mai hotărâți și mai siguri”, se arată într-un mesaj transmis de Ministerul Afacerilor Externe.