Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Copii implicați în campania…

VIDEO Copii implicați în campania electorală a candidatului Igor Dodon. „Rolul nostru e să facem agitație”

ZdG a identificat mai mulți copii, implicați în campania electorală a candidatului Igor Dodon. Zilnic, pe străzile Chișinăului, aceștia împart ziare și fac agitație electorală în favoarea candidatului susținut de Partidul Socialiștilor. Majoritatea dintre ei sunt membri ai „Gărzii Tinere”, asociație obștească afiliată formațiunii politice. Deși avocatul copilului susține că atragerea copiilor în activități electorale este inadmisibilă, legislația națională nu prevede sancțiuni pentru cei care folosesc minori în scopuri electorale. 

Duminică, 8 noiembrie, într-o curte din sectorul Botanica, câțiva tineri din „Garda Tânără”, asociație afiliată Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), intră în blocurile locative, repartizează ziare despre Igor Dodon și îndeamnă oamenii să-l voteze. 

„Rolul nostru e să facem agitație”

Anastasia este una dintre tinerele care tocmai iese din scara unui bloc și cu care reușim să legăm o discuție. Întrebată cu ce se ocupă, aceasta spune scurt: „Agitație”. Pare a fi minoră, dar afirmă că are 18 ani și că, de doi ani, face voluntariat în „Garda Tânără”. Ea ne spune că și ceilalți colegi ai săi, implicați în activități similare, au deja 18 ani, „mai mici de 18 ani nu ne iau, nu se poate”, afirmă ea. Reproducem aici o parte din discuția purtată cu Anastasia.

Tinerii din „Garda Tânără” din sectorul Botanica implicați în agitația electorală pentru candidatul Dodon, printre care se regăsesc și mai mulți minori.

ZdG: Care este rolul vostru?

Publicitate

A: Să facem agitație. Noi facem asta atunci când e campanie electorală, dar pe parcursul anului sunt evenimente la care mergem. Împărțim ziare. 

ZDG: Primiți ceva pentru ceea ce faceți?

A: Nu. Beneficiul meu personal este voluntariatul. După asta mă duc la o companie americană. Când mă primesc la lucru, voluntariatul se ia în considerare, e un plus mare…  

ZdG: De ce ați ales acest candidat?

A: Pentru că este bun. A făcut multe. Și oamenii din acest partid sunt buni. 

ZdG: Câți voluntari sunteți?

A: Foarte mulți. Iată grupa noastră e aici. Suntem 10 oameni, în cealaltă, la fel 10. Noi suntem mai mulți. Suntem pe sectorul Botanica. Sunt grupe similare la Râșcani, Ciocana, Buiucani, Centru.

ZdG: În turul precedent, ați făcut același lucru?

A: Da. Am început să facem agitație la începutul campaniei electorale.

ZdG: În fiecare zi mergeți la oameni?

A: Da.

ZdG: Și care sunt reacțiile?

A: Hmm, diferite, mulți ne trimit… mulți. Dar sunt și care chiar îl iubesc pe Dodon.

Pe rețelele de socializare reușim să o identificăm pe Anastasia. În poza principală, tânăra apare într-o vestă roșie, cu numele candidatului pe ea, similară cu cele cu care se plimbă prin oraș. Tot aici descoperim că este minoră și că va atinge majoratul abia în luna aprilie 2021.

Agitație electorală pentru Dodon din contul lecțiilor

Ulterior, pe rețele de socializare ale „Gărzii Tinere” din sectorul Botanica găsim mai multe poze cu ceilalți colegi ai Anastasiei, implicați în agitație electorală. ZdG a reușit să identifice printre aceștia mai mulți tineri care nu au împlinit majoratul.  

Marți, 10 noiembrie, ora 9:30, întâlnim aceiași tineri, purtând articole vestimentare roșii, pe care scrie Igor Dodon, intrând în sediul Organizației Teritoriale a PSRM. La scurt timp, din clădire iese Alexandru, un tânăr de 16 ani, pe care îl identificasem cu o zi mai devreme în pozele în care acesta apare alături de prietenii săi, împărțind ziare despre candidatul Dodon. Pe pagina sa de socializare, băiatul indică ca și „loc de muncă” – „Garda Tânără”, sectorul Botanica. Deși îi spunem că îi cunoaștem vârsta, băiatul insistă că are 18 ani, dar nu vrea să demonstreze acest lucru. 

 Mai mulți copii antrenaţi în distribuirea ziarelor cu caracter electoral, purtând articole vestimentare cu numele lui Igor Dodon. 

„Ei au peste 18 ani, dar nu învață la școală sau la instituții superioare de învățământ”

La ora la care îi surprindem pe acești tineri intrând în sediul partidului, în mod firesc, copiii ar trebui să fie la lecții. Întrebat despre instituția în care își face studiile, Alexandru susține că nu învață. Despre prietenii săi, spune că unii studiază la colegiu, alții – la universitate și că „se duc acum la perechi. Sunt în tura a doua”. Tânărul spune că știe că implicarea minorilor în electorală este inadmisibilă. 

Alexandru Dombrovschi, unul dintre liderii „Gărzii Tinere”, pe care l-am surprins la intrarea în sediul asociației, ne-a dat asigurări că toți cei implicați în activități de agitație electorală au peste 18 ani și că mulți dintre ei nu studiază. „Toți pe care eu îi știu, toți au 18 ani. Copiii sunt, în mare parte, participanți ai „Gărzii Tinere”, care sunt cu noi de mulți ani, voluntari. Ei sunt aceiași tineri pe care îi puteți vedea din 2011-2012, care sunt cu noi de la o acțiune la alta. Acum sunt tineri care trebuie să iasă să facă voluntariat, dar eu știu că aceștia nu învață. Ei au peste 18 ani, dar nu învață la școală sau la instituții superioare de învățământ”, spune Dombrovschi, îndemnându-ne ca, pentru mai multe informații, să discutăm cu președintele organizației teritoriale a partidului.

Sursa: facebook.com

„Știu ce înseamnă Ziarul de Gardă, cum d-stră și colegii d-stră știu să umple prin lenjeria străină”

Anatolie Labuneț, deputatul PSRM și președintele organizației teritoriale din sectorul Botanica, afirmă că tinerii informează oamenii de „ceea ce se întâmplă în țară, despre cine este candidatul, despre situația politică”. Întrebat despre vârsta celor care fac acest lucru, alesul poporului este sigur că nu se găsesc minori printre ei și că personal le verifică actele de identitate.

ZdG: Cu ce se ocupă acești copii?

A.L.: Informăm oamenii despre ceea ce se întâmplă în țară, despre cine este candidatul nostru și despre situația politică.

ZdG: Ei nu ar trebui să fie acum la lecții?

A.L.: Dar câți ani au cei care au terminat 12 clase sau 9 clase? Mai mult de 19, 20 de ani. Ei sunt oameni liberi, au terminat școala, fac ceea ce vor. 

ZdG: Vreți să spuneți că toți tinerii care au intrat aici dimineața au 18 ani?

A.L.: Da. Toți. Eu verific documetele fiecăruia. Mă uit ce vârstă au și le returnez. 

ZdG: Cum comentați faptul că printre acești tineri am identificat copii care au câte 16-17 ani, făcând agitație?

A.L.: Nu avem de aceștia. Eu vă spun că nu avem, toți sunt mai mari de 18 ani. 

ZdG: Dar cunoașteți că implicarea minorilor în campanie electorală este o încălcare?

A.L.: Da, eu știu ce înseamnă ZdG, cum d-stră și colegii d-stră știu să umble prin lenjerie străină (mot-a-mot: „в чужих трусах лазить”).

ZdG a reușit să identifice minori care au activat în campania electorală pentru a promova imaginea lui Igor Dodon nu doar în „Garda Tânără” din sectorul Botanica, ci și din alte sectoare ale capitalei.

„Aceasta ar fi o nerespectare a dreptului copilului”

Potrivit articolului 13, alineatul 3, din Legea privind drepturile copilului, „se interzice implicarea copiilor în activitatea politică şi asocierea lor în partide politice”. Într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului din 6 octombrie, se arată că subiectul folosirii imaginii copilului este în atenția avocatului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, odată cu lansarea campaniei electorale. 

Sursa: facebook.com

Atunci, avocatul copilului a chemat concurenții în scrutinul prezidențial la corectitudine, inclusiv în ceea ce privește respectarea drepturilor copiilor, afirmând că minorii, din cauza vulnerabilității lor, nu trebuie să fie folosiți pe post de instrumente pentru sensibilizarea alegătorilor și atragerea simpatiilor electoratului, însă îndemnul nu a fost respectat.

Bănărescu susține că atragerea copiilor în activitățile electorale nu se admite și că aceasta ar fi o nerespectare a dreptului copilului. Totodată subliniază că este foarte important ca să nu fie scos copilul din procesul educațional pentru alte activități, inclusiv și pentru prestarea muncii.  Pe de altă parte însă, Ombudsmanului Copilului precizează că nu putem vorbi despre o încălcare a legislației electorale în acest sens, atâta timp cât aceasta nu face referire la astfel de cazuri. 

„Noi nu putem să spunem că aceasta este o încălcare, deoarece în legislația noastră nu este clar stipulat ce înseamnă agitație electorală de un copil, ce înseamnă participarea copilului, folosirea copiilor în campanii electorale. În viziunea mea, aceasta ar fi o nerespectare a dreptului copilului, dar depinde și de gradul de maturitate. Până la vârsta de 18 ani, copilul nu participă ca un membru deplin al unui partid la campaniile electorale”, susține Maia Bănărescu.

Maia Bănărescu, Avocatul pentru drepturile copilului.

„Mizăm pe bunăvoința și responsabilitatea concurentului electoral de a nu implica copiii”

Bănărescu susține că, în legislația electorală, lipsesc sancțiuni administrative sau penale pentru concurenții electorali care implică minorii în activitatea lor politică.

„Pentru concurenții electorali, legislația nu prevede vreo sancțiune care se referă la atragerea copiilor în activitățile lor, fie că este vorba de agitație, fie că este vorba de aceeași repartizare a ziarelor, a materialelor promoționale, deci nu avem în legislație nimic prevăzut cu referire la comportamentul actorilor electorali în raport cu copiii minori. Aici mizăm pe bunăvoința și responsabilitatea concurentului electoral de a nu implica copiii, dar atâta timp cât nu există sancțiuni, nu putem vorbi că acel concurent electoral a încălcat o normă legală”, precizează avocata copilului.

Ombudsmanul afirmă că se află în procesul de elaborare a unui raport tematic care ține de implicarea copiilor în toate activitățile electorale. După definitivarea procesului electoral se va veni cu propuneri de modificare, atât a legislației electorale, cât și a legii care să prevadă sancțiune administrativă sau penală, în funcție de gradul de pericol social.

Sursa: facebook.com

Contactată de ZdG, Rodica Sîrbu, șefa direcției de comunicare a Comisiei Electorale Centrale (CEC), afirmă că în Codul electoral sau în actele normative interne ale CEC nu există prevederi cu referire la implicarea minorilor în acțiuni de agitație electorală, respectiv Comisia nu are instrumente și pârghii legale pentru interveni în asemenea situații. 

„În legislația electorală nu vom găsi anumite norme care interzic sau dimpotrivă tolerează implicarea minorilor în acțiuni de agitație electorală, dar există legea cu privire la drepturile copilului care stipulează expres că se interzice implicarea copiilor în activitatea politică și asocierea lor în partidele politice. În cazul în care sunt asemenea cazuri, ele urmează a fi identificate și sesizate organele statului care sunt responsabile de respectarea dreptului copilului”, a precizat Rodica Sîrbu. 

Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1