(video) Campanie electorală cu cheltuieli subevaluate
Pretendenții la funcția de primar al Chișinăului au cheltuit sume impresionante pentru a împânzi orașul cu panouri stradale. Majoritatea concurenţilor electorali s-au promovat cu cheltuieli mult mai mari decât cele declarate în rapoartele financiare. Cele mai mari discrepanţe ţin de raportarea cheltuielilor pentru promovarea în mass-media, publicitatea stradală şi materiale promoţionale, arată ultimul raport prezentat de Promo-Lex, asociația care monitorizează alegerile locale din 20 mai.
Observatorii Promo-Lex au constatat cheltuieli mai mari, decât cele raportate la CEC, la Partidul Socialiştilor din Moldova (PSRM), Partidul Democrat şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).
„PPDA nu raportase nimic la capitolul publicitate stradală, dar noi am văzut corturi. Corturile sunt un tip de publicitate stradală. Am estimat 309 490 lei la PSRM, dar ei raportaseră doar 110 856 lei. Am estimat 12 mii de lei cheltuieli pentru candidații PD din satul Jora de Mijloc și Volovița”, spune Cornelia Căşin, analistă financiară la Promo-Lex.
În perioada 28 aprilie-11 mai 2018, experţii financiari susţin că doar Partidul Unităţii Naţionale (PUN) a raportat mai mulţi bani decât au identificat observatorii Promo-Lex.
„Noi am estimat cheltuieli de 168,100 lei, iar ei au raportat 215,253 de lei. PSRM iarăși a raportat foarte puțin: noi am estimat 243,810 lei, dar ei au raportat doar 49,617 lei. PPDA nu a raportat nimic, dar noi am estimat 54,920 de lei. PL a raportat 48,730 de lei, iar noi am găsit 119,880 lei. Silvia Radu a raportat zero lei, iar noi am indentificat cheltuieli de 14,400 lei. Radu are corturi peste tot în oraș, iar dnei nu raportează nicio cheltuială”, precizează Cornelia Călin.
La începutul campaniei electorale, Silvia Radu a declarat că nu se va promova pe panourile stradale, deoarece acestea ar fi inutile. Contrar poziției actuale, în campania prezidenţială din 2016, Radu a cheltuit peste 500 mii de lei pentru apariţia pe panouri stradale.
Observatorii Promo-Lex au constatat că partidele politice nu raportează nici numărul total de panouri stradale. „Observatorii noștri au raportat 16 billboard-uri la PSRM. Aceste cheltuieli nu sunt reflectate în raport. La PL am identificat cel puțin 18 panouri, având cheltuieli estimative de 119,880. PPDA – cel puțin 12 corturi, 8 panouri și 2 billboard-uri”, enumără Călin.
Chiar dacă partidele politice cheltuie sume impresionante pentru publicitatea stradală, locuitorii Chişinăului susţin că imaginele de pe panouri nu-i ajută să decidă pentru cine votează.
„Eu aș spune sincer că, bani aruncați în aer”, spune Galina.
„Nu-mi ajută absolut nimic. Mintea din cap dacă omul o are. Fiecare trebuie să se gândească ce trebuie să facă, dar panourile pot să șadă să calci pe dânsele. Eu dacă știu pentru cine – nu-mi ajută nici panoul, nici ceea ce latră ei în toată seara la TV. Astea sunt povești”, explică Mihai.
Întrebat de ZdG care este impactul acestor panouri stradale, Dumitru Slonovschi, directorul Magenta Consulting, afirmă: „Panourile stradale sunt o sursă de informare. Panoul e un intrument secundar de comunicare. Nici într-un caz nu este un insturment primar. Cifrele nu sunt bune sau rele, dar ne arată că panourile nu sunt prea observate de către cetățeni. Observalitatea panourilor este foarte mică. În 7 secunde unele panouri nici nu se observă”.
Experții Promo-Lex spun că, în perioada 28 aprilie-11 mai, concurenții electorali au declarat fonduri de campanie de peste 2,7 milioane de lei și au efectuat cheltuieli de aproape 2,4 milioane de lei. De asemenea, Promo-Lex a depistat cheltuieli de peste 1 milion de lei nedeclarate din partea a 8 concurenți electorali.