ANTICIPATE 2021. Primele constatări ale Promo-LEX: „Două cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare deschise la Copanca și Rezina, destinate votanților din regiunea transnistreană”
Reprezentanții Misiunii de Observare Promo-LEX susțin că 86% din secțiile de votare din R. Moldova s-au deschis la timp. Potrivit acestora, până la ora 09:00, au fost constatate două cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare deschise la Copanca și Rezina, destinate votanților din regiunea transnistreană.
„Asociația Promo-LEx are 600 de observatori statici, care se află la secțiile de votare, începând cu ora 06:30. Suplimentar, 41 de observatori ai Asociației se află în regiunea transnistreană. Avem 160 de observatori la nivel național care sunt grupați în 80 de echipe mobile. Ei monitorizează ceea ce se întâmplă în afara secțiilor de votare, inclusiv traseele de acces din regiune către malul drept”, a declarat Panfil.
Directorul de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, spune că în ziua scrutinului electoral au fost înregistrate trei cazuri de agitație electorală.
„86% din secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00. 65% din secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 06:50. Procedura de deschidere a fost realizată practic în toate secțiile de votare. Cât privește respectarea normelor anti-COVID, conform observatorilor noștri, în 5,8% din cazuri nu se efectuează termometria. Au fost înregistrate patru cazuri de acces restricționat în incinta secțiilor de votare. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri de transportare organizată a alegătorilor. În ambele situații este vorba despre secțiile de votare pentru regiunea transnistreană. Este vorba despre Copanca și Rezina. Au fost constate trei cazuri de agitație electorală”, a precizat Panfil.
Duminică, 11 iulie, în R. Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. 3 287 140 cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne să aleagă componența viitorului Parlament de la Chișinău, să decidă cine va ocupa cele 101 fotolii de deputat, pentru un mandat de 4 ani.
În cursă sunt înregistrați 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide, 2 blocuri electorale și un candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. CEC a stabilit ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot pentru anticipatele din 11 iulie, după cum urmează:
1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
3. Blocul electoral „Renato Usatîi”;
4. Partidul Politic „Șor”;
5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда” ;
8. Partidul Democrat din Moldova;
9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
10. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
11. Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
12. Partidul Politic „NOI”;
13. Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
14. Partidul Politic Alianța pentru Unirea Românilor;
15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
16. Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
18. Partidul Regiunilor din Moldova;
19. Partidul „Patrioții Moldovei”;
20. Partidul Politic „Partidul Schimbării”;
21. Partidul Politic Noua Opțiune Istorică;
22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
23. Veaceslav Valico (candidat independent).