Victor Parlivov, invitat la Sankt Petersburg de Gazprom: „Subiectul este foarte sensibil”
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a relatat miercuri, 20 octombrie, că este invitat la Sank Petersburg de către „Gazprom”. Acesta nu a menționat dacă va onora invitația de a merge în Rusia, însă a spus că „se coordonează” o discuție cu șefii companiei energetice despre livrările de gaze către R. Moldova.
„Eu pot să vă mărturisesc că am primit săptămâna aceasta o invitație din partea Gazprom, pentru ca să merg la discuții la Sankt Petersburg. Subiectul este foarte sensibil și urmează să coordonăm și cu prim-ministrul Dorin Recean vizita și pozițiile”, a declarat Victor Parlicov după ședința de miercuri, 20 octombrie, a Executivului.
Reprezentanții Guvernului au declarat pentru ZdG că vor reveni ulterior cu detalii despre discuțiile „care sunt în proces de coordonare”, nefiind încă clar dacă vizita va avea loc și cine va merge.
Pe 1 ianuarie 2025, un contract major care reglementează tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se va încheia. Astfel, țările care folosesc ruta de tranzit ucraineană vor fi nevoite să găsească alternative.
Ministrul a punctat că va face „tot posibilul, tot ce depinde de noi ca să ne asigurăm că fluxurile de gaze sunt stabile, consumatorii sunt asigurați și este stabilitate, inclusiv în regiunea transnistreană”.
Pe 18 noiembrie, în timpul unei întâlniri cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Suliga-Dlouchy, ministrul Parlicov a menționat că Ministerul Energiei a elaborat un plan de iarnă privind aprovizionarea cu energie și gaze în timpul sezonului rece. Acesta conține inclusiv „măsuri pentru scenariul în care concernul rusesc Gazprom va refuza să livreze gaze naturale către regiunea transnistreană după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025”.
Kievul declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.
În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și cel stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Federația Rusă, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.