Vicepreședintele PDM la congresul PSD: „Este clar, sunteți cel mai bun prieten politic al nostru și al țării noastre, în general”
Vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, susține că cel mai bun prieten politic al partidului, dar și, după părerea sa, al R. Moldova, este Partidul Social Democrat (PSD) din România. Acesta își argumentează opinia prin faptul că cel mai important sprijin și ajutor România l-a acordat R. Moldova în perioada guvernelor PSD. Declarațiile au fost făcute de Vladimir Cebotari de la tribuna principală a congresului extraordinar al PSD din 10 martie, în fața mii de social-democrați, conduși de Liviu Dragnea. După ce a dat asigurări că Guvernul de la Chișinău susține „puternic drumul european” și s-a lăudat cu reușite precum reforma pensiilor, mărirea salariilor unor categorii de angajați și măsurile pro-business pentru atragerea investitorilor străini, Vladimir Cebotari a cerut sprijin la alegerile parlamentare din toamna acestui an, motivând prin faptul că fără susținerea României există riscul ca la putere să ajungă un „guvern anti-european” și „anti-românesc”.„Am venit de la Chișinău pentru a vă transmite salutările și că suntem alături, întreg Partidul Democrat din Moldova, președintele, dl Vlad Plahotniuc, dar și o bună parte a cetățenilor noștri, fiindcă tot ceea ce se întâmplă aici, la București, este important și pentru noi, acasă, la Chișinău”, și-a început discursul Vladimir Cebotari. Ulterior, acesta a dat asigurări că Guvernul PDM este sigur pe poziția de a merge pe cale europeană și depune tot efortul în acest sens.
Vreau să confirm în fața dumneavoastră că PDM, Guvernul și coaliția de guvernare susțin puternic drumul european al R. Moldova și, în mare parte, apropierea R. Moldova de România. Moștenirea istorică și culturală pe care o avem, aspirațiile noastre europene reprezintă temelia foarte solidă pentru ca țările noastre să devină din ce în ce mai apropiate în toate politicile pe care le adresăm. Apreciem foarte mult sprijinul pe care-l oferă constant România guvernelor de la Chișinău, indiferent de guvernele care au fost aici, la București. Dar, mai cu seamă, acest sprijin s-a văzut în perioada guvernărilor PSD. Datorită apartenenței la aceeași familie politică, dar și tinând cont de ceea ce au făcut guvernele social-democrate din România pentru Moldova este clar că dvs sunteți cel mai bun prieten al nostru politic și, consider eu, al țării noastre în general”, a declarat Vladimir Cebotari.
Acesta a mai declarat că Guvernul de la Chișinău este unul care produce rezultate pentru cetățeni, iar că despre acest lucru vorbesc cifrele care denotă creșterea economică a țării și reformele realizate. Cebotari a enumerat drept succese măsurile pro-business adoptate de Guvern, reforma sistemului de pensii, creșterile de salarii pentru unele categorii de angajați, în mod special, din sectorul public, și „cele mai recente proiecte de infrastructură, care nu au precedent pentru noi”. „Pe unul dintre aceste proiecte noi l-am numit: Moldova pe drumul cel bun”, a menționat Cebotari cu referire, cel mai probabil, la ultima promisiune făcută de liderul său de partid. La început de an electoral, Vladimir Plahotniuc a promis că în 2018 vor fi reparate sau reconstruite nu mai puţin de 1 200 de kilometri de drumuri în satele de pe întreg teritoriul țării.
În palmaresul succeselor din ultimii ani Cebotari a trecut și consolidarea sistemului financiar-bancar.
Vladimir Cebotari, cel care între 30 iulie 2015 și 21 decembrie 2017 a exercitat funcția de ministru al Justiției, a vorbit și despre „o reformă importantă care este în curs de producere”, cea a justiției. „Ne dorim o justiție pentru cetățean care să ofere siguranță cetățeanului, oriunde el s-ar afla, dar care să nu servească careva instituții sau persoane aparte”, a enunțat ex-ministrul Justiției, demis din funcție în favoarea lui Alexandru Tănase.
„Vă asigur că România este prețuită în R. Moldova, că românii sunt considerați prieteni, frați și că vrem, cum spunem pe la noi, să ne ținem de neamuri!”, a continuat Vladimir Cebotari, ca ulterior să ceară sprijin și mai puternic din partea PSD-ului în an electoral, invocând că există riscul ca alegerile parlamentare să aducă la putere „un guvern anti-european și anti-românesc”, care „să rupă Acordul de Asociere”. Cebotari a pus accentul pe faptul că acest lucru n-ar fi dorit, nici de București, nici de Bruxelles, dar și că „va lăsa amprenta pentru alegerile din 2019 din România”.
„Avem nevoie să fim sprijiniți și de o manifestare și mai puternică a României și Uniunii Europene”, a punctat Cebotari.
La congresul extraordinar al PSD din 10 martie, când partidul și-a ales noua conducere națională – președintele executiv, secretarul general și 16 vicepreședinți regionali, au participat președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, și vicepreședintele formațiunii, Vladimir Cebotari.