Veaceslav Negruța: „Semnarea acordului cu FMI este unica pârghie care poate impune autoritățile de aici să facă anumiți pași”
„Guvernarea, care „deabia gâfâie”, vorbește despre niște reforme pe care nu le-a făcut în perioade relativ bune în țara noastră, în anii 2010-2013. Lucrurile au fost lăsate să meargă de la sine. Guvernanţii, în ajunul alegerilor parlamentare din 2014, nu au fost interesaţi să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a avea mâinile dezlegate. Apoi a urmat furtul miliardului…”, declarația a fost făcută de către Igor Boțan, analist politic, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Importanța economico-politică a Acordului Republicii Moldova cu FMI și capacitatea politică de a-l implementa”.
Totodată, analistul politic susține că cetățenii R. Moldova trebuie să știe care sunt condițiile impuse de Fondul Monetar Internațional (FMI). „Noi nu ştim absolut nimic. Care sunt condițiile FMI-ului. Așteptăm niște răspunsunsuri oferite de Guvernare, însă aceasta tace”, a subliniat Boțan.
În același timp, fostul ministrul al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, susţine că, acordul cu FMI va fi un instrument de a pune presiune pe autorităţile de la Chişinău pentru a implementa reformele. „Semnarea acestui acord este unica pârghie care poate impune autoritățile de aici să facă anumiți pași. Cu toate acestea, nu cred că această Guvernare este capabilă să implementeze reforme de care are nevoie societatea. Cel mai des, observăm că negocierile au loc în altă parte decât în Guvern sau Parlament. Ceea ce arată că instituțiile statului rămân în captivitatea unor centre care au interese personale. Suntem obișnuiți că deciziile sunt luate peste noapte… Suntem ostaticii unui sistem construit migălos de acele centre de manipulare… Reforma nu este să tai panglica, ci să-ți asumi niște responsabilități pe care să le explici zi de zi. Campania electorală va trece și după asta vom primi și nota de plată, adică foaia de parcurs acceptată de Guvern”, a subliniat fostul ministru al Finanțelor.
Amintim că la 24 august, România va transmite prima tranșă din Asistența financiară și rambursabilă pentru R. Moldova, în valoare de 60 de milioane de euro din suma totală de 150 de milioane de euro. „Dar acest ajutor va fi o mică picătură căzută în nisip, pe care s-ar putea să nu o simțim”, a menționat Negruța.