UPDATE Peste 57 de mii de alegători au ieșit duminică la votare în Găgăuzia – datele Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei
UPDATE 21:40 Peste 57 de mii de locuitori cu drept de vot din UTA Găgăuzia (57,8%) s-au prezentat duminică, 30 aprilie, la urnele de vot, pentru a-și alege bașcanul, arată datele Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei. La ora 21 au fost închise secțiile de votare și a început numărarea voturilor, în prezența observatorilor acreditați.
În cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei au participat opt candidați: Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitri Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș.
UPDATE 18:40 Peste 48% dintre locuitorii UTA Găgăuzia s-au prezentat la urnele de vot până la ora 18:00, arată datele Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei. Potrivit cifrelor prezentate, 47 417 de alegători au votat în cadrul alegerilor pentru funcția de bașcan.
Cei mai activi sunt alegătorii din Bugeac și Cotovskoe, unde s-au prezentat la urnele de vot peste 64% și, respectiv, 67% dintre locuitorii UTA Găgăuzia cu drept de vot. Cei mai pasivi sunt cei din Congaz și Congazcic – au votat peste 43% dintre alegători în fiecare localitate.
Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste.
Tot astăzi locuitorii regiunii își aleg deputații din circumscripțiile electorale Vulcănești și Cioc-Maidan.
În cursa electorală pentru funcția de bașcan au fost înregistrați opt candidați. Pentru a câștiga din primul tur, unul dintre ei trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi. În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține acest număr de voturi, va fi organizat al doilea tur de scrutin.
Potrivit legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), guvernatorul (başkanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale Găgăuziei. Guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Acesta trebuie să fie cetățean al R. Moldova care a împlinit vârsta de 35 de ani şi posedă limba găgăuză.