Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UPDATE/ Olesea Stamate despre scrisoarea…

UPDATE Olesea Stamate despre scrisoarea expediată de Veronica Dragalin privind integritatea Tatianei Răducanu: „Modalitatea Procuraturii Anticorupție de a informa persoanele care nu au trecut Pre-Vettingul mi-a părut de-a dreptul ciudată și periculoasă”

Sursa: ZdG

Fosta președintă a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, a publicat o „scrisoare glumă”, făcând referire la scrisoarea expediată de șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin, potrivit căreia Tatiana Răducanu, membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, care între timp a demisionat, „este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

UPDATE 13:30 Contactată de ZdG pentru precizări, Olesea Stamate a spus că nu înțelege de ce a trimis PA scrisoarea candidaților care nu au promovat evaluarea și că vede acțiunea în contextul evaluării care urmează să înceapă în scurt timp asupra procurorilor anticorupție, efectuată de Comisia de evaluare din care făcea parte Răducanu.

„Nu am nimic împotrivă ca Procuratura Anticorupție să acționeze, în anumite situații, ca un avertizor de integritate, să semnaleze autoritatea care este responsabilă de numirea unei persoane în funcție despre anumite riscuri sau indici pe care îi relevă din investigații, care ar putea ridica întrebări vizavi de integritatea sau reputația persoanei. Însă, această modalitate a Procuraturii Anticorupție de a informa persoanele care nu au trecut Pre-Vettingul mi-a părut de-a dreptul ciudată și periculoasă.

Ceea ce am vrut să transmit este că o situație foarte similară ar fi și în cazul în care PA ar informa justițiabilii care au avut dosare la un judecător sau un judecător care acționa în complet, și le-au pierdut, că este investigat de PA pentru acte de corupție. Atunci ce? Informează justițiabilii care au avut dosare sau care au pierdut dosare la acel judecător, ca să ce? Este aberantă această situație, din punctul meu de vedere. Nu este nici modalitatea nici mecanismul prin care faci o asemenea chestie (…)”, a spus Stamate.

Cât despre lipsa probelor pentru informațiile ajunse în spațiul public, fosta președintă a Comisiei parlamentare consideră că mesajele care au intrat în posesia PA, dintre Planton și Colenco, în care vorbesc despre Tatiana Răducanu, ar putea fi „doar o pistă pentru a solicita și a căuta confirmarea prin alte mijloace de probă, nu sunt probe în sine”.

Totodată, întrebată dacă situația creată discreditează comisiile de evaluare din care a făcut parte fosta judecătoare, Stamate a spus că ar fi vorba despre „încă o tentativă de discreditarea a comisiei”.

„Noi ne-am așteptat la asemenea chestii. Mai ales că foarte curând trebuie să înceapă vettingul procurorilor”, a mai subliniază vicepreședinta PAS.

Știrea inițială:

„Scrisoarea de mai jos e o glumă, vă rog să o tratați ca atare. Deși situația este departe de a fi una de glumă:(”, a comentat Olesea Stamate pe rețelele de socializare.

Astfel, Stamate pare să critice decizia șefei PA de a anunța despre dosarul penal în care este vizată Răducan.

Sursa: Olesea Stamate/Facebook

În textul publicat, semnat de „procurorul șef al Procuraturii împotriva corupției Crina Crinuța”, se menționează de mai multe ori lipsa informațiilor probate: „considerăm că avem, dar totuși nu suntem siguri, anumite informații care ar putea ridica dubii referitoare la integritatea domnului judecător Mugur Mugurel”.

În „scrisoarea glumă” se face trimitere și la o declarație a fostului președinte Nicolae Timofti: „desigur era bine dacă ne-am fi făcut treaba conform legii, și am fi cercetat multiaspectual și confruntând cu alte probe informația dată, dar deoarece nu avem nu știu ce, dar era bine dacă era (vorba clasicului) am decis să vă informăm, prealabil, căci interesul public este superior oricăror altor interese (de clan sau de grup)”.

După demisia din funcția de președintă a Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, explicată drept „un pas în spate”, Stamate a venit cu mai multe comentarii critice la adresa guvernării.

Deputata nu a susținut nici cererea procurorului general intermar Ion Munteanu privind ridicarea imunității deputatei Marina Tauber. În cadrul ședinței Comisiei juridice, în care Stamate a rămas în calitate de membră după demisia din funcția de președintă, au votat 8 din cei 10 membri. Din cele 8 voturi, 6 au fost pentru cererea lui Munteanu, iar două împotriva.

În cadrul unei emisiuni televizate de la N4, aceasta a fost întrebată dacă nu „i s-a dat de înțeles să plece” la care a răspuns că nu.

Vicepreședinta PAS a vorbit despre mai multe subiecte, criticându-l pe premierul Dorin Recean și spunând că „ar deranja-o” dacă ar fi adevărate zvonurile potrivit cărora spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău urmează să fie închiriate de o companie favorizată.

Declarațiile acesteia au trezit mai multe comentarii despre posibile tensiuni între membrii partidului de guvernământ. Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a PAS Andriana Vlas a spus că „nu poate comenta zvonuri”.

Context

În dimineața zilei de 14 mai, pe portalul telegraph.md, a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Potrivit scrisorii, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu”.

Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia la câteva ore după ce scrisoarea a fost publicată.

Printr-o scrisoare transmisă președintei Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca, Tatiana Răducanu menționează însă că „acuzațiile invocate sunt false și nu corespund realității”.