Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UPDATE/ Antony Blinken se va…

UPDATE Antony Blinken se va întâlni la Chișinău cu președinta Maia Sandu pentru a reafirma sprijinul SUA în ceea ce privește aderarea R. Moldova la UE

„La Chișinău, secretarul Antony Blinken se va întâlni cu președinta R. Moldova Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică”, se arată într-un comunicat vineri, 24 mai.

La Praga, Blinken se va întâlni cu ministrul ceh de externe Jan Lipavský și cu alți înalți oficiali pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina, despre modernizarea apărării în colaborare și despre aprofundarea legăturilor în domeniul energiei.

În timp ce se va afla la Praga, secretarul Blinken va participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO pentru a discuta prioritățile pentru viitorul Summit NATO de la Washington.

Știrea inițială

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Alan Miller, a anunțat că Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken se va deplasa în Moldova și Cehia în perioada 28 – 31 mai „pentru a evidenția relațiile bilaterale solide”.

Potrivit oficialului, la Praga, Antony Blinken va participa la o reuniune informală a NATO pentru a discuta prioritățile pentru Summitul NATO de la Washington din luna iulie.

Oficialii de la Chișinău și din SUA au discutat în aceste zile despre o posibilă vizită în R. Moldova a Secretarului de Stat al SUA Antony Blinken.

Cu doi ani în urmă, Antony Blinken a remarcat ajutorul dat de R. Moldova refugiaților ucraineni de război.

„R. Moldova merită gratitudinea comunităţii internaţionale pentru primirea şi siguranţa care a oferit-o refugiaţilor. Statele Unite vor face tot ce este posibil pentru a ajuta Republica Moldova. (…)

Noi sprijinim aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Dorim să sprijinim Republica Moldova în consolidarea securităţii energetice. O facem atât prin sprijin financiar pentru dezvoltarea surselor alternative, aducem şi experţi tehnici.

Vom conlucra foarte strâns cu autorităţile de la Chişinău pentru a obţine o independenţă energetică”, a spus în martie 2022 șeful diplomației americane aflat în vizită la Chișinău.