Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Unul dintre cei patru vicepremieri…

Unul dintre cei patru vicepremieri va conduce negocierile de aderare cu UE

Sursa: Guvernul Republicii Moldova/Facebook

Echipa de negociatori în procesul de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană va fi condusă de un vicepremier, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, fără a da un nume, relatează NordNews.

În Guvernul Recean sunt patru vicepremieri: ministrul de Externe Nicu Popescu, ministrul Dezvoltării Economice Dumitru Alaiba, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, și Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Este evident că va fi la nivel de vicepremier. Asta este important nu doar din punct de vedere politic, dar și din punct de vedere organizațional, pentru că această persoană trebuie să poată să interacționeze și chiar să colaboreze, să angajeze resurse din diferite alte ministere și agenții. Vicepremierul corespunzător, negociatorul-șef, va fi asistat de Biroul de Integrare Europeană care deja a fost aprobat. Acolo va fi asistat de aproximativ 40 de persoane. Aceste persoane vor lucra pe șase clustere în care sunt împărțite capitolele din acquis-ul comunitar”, a menționat Dorin Recean.

Sursele Ziarului de Gardă afirmă că Nicu Popescu, actualul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, va fi numit în fucția de negociator-șef.

Președinta Maia Sandu a semnat, pe 26 decembrie, decretul prin care oferă „Ordinul Republicii” viceprim-ministrului Nicu Popescu. Distincția i-a fost oferită „în semn de înaltă apreciere a profesionalismului manifestat în domeniul politicii externe, pentru susținerea constantă a eforturilor de integrare europeană a R. Moldova, precum și pentru contribuția majoră la deschiderea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană”.

Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European Charles Michel.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE pe 8 noiembrie. Anunțul a fost făcut de președinta CE, Ursula von der Leyen, care a prezentat Raportul de extindere al Uniunii Europene.

R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022. Pentru a deveni membră a UE, R. Moldova trebuie să îndeplinească condițiile de aderare. Comisia Europeană susține că procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite anterior și în baza cărora statele au aderat la UE. Asta permite ca orice țară aflată în proces să progreseze pe baza meritelor proprii, dar și stabilește că drumul către UE poate fi inversat, dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite.