„Un plagiator” a fost desemnat la Premiul Național 2016?
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de ieri, 24 august, lista câştigătorilor Premiului Naţional din ediţia 2016. Potrivit deciziei Guvernului, personalităţile cu cele mai remarcabile realizări, cu impact major asupra domeniilor de importanţă naţională, vor fi premiate cu câte 100 de mii de lei.
Printre desemnați se numără poetul și blogger-ul Traian Vasilcău, „desemnat pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”, promovarea literaturii naţionale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente”, se arată în comunicatul Guvernului.
Însă, mai mulți internauți s-au întrebat: cum este posibil ca Vasilcău să fie desemnat la Premiul Național în timp ce a plagiat o poezie? În anul 1988, Traian Vasilcău a publicat în revista Orizontul poezia „O FĂRÎMĂ DE BINE”. Însă, cu trei ani mai devreme (1985) poezia respectivă a apărut în volumul „Ochiul Atroce”, la Editura Eminescu din București. Autorul volumului este Doina Uricariu.
„Materialul scris de Erizanu nu este nou. Această informație a apărut pentru prima dată în anul 1991. Apoi, din zece în zece ani se reactualizează această temă. De fapt, eu fiind în armată, am avut o parte de prieteni foarte buni care mi-au „înscenat” această lucrare/acest spectacol, pentru că nu am vrut să colaborez cu niște structuri. Această poezie a apărut în revistă în momentul când eu nici nu eram în Moldova, ci în serviciul militar pe Insula Sahalin… Eu nu am citit poeziile acestei autoare (Doina Uricariu, n.r.) și nu am nicio carte de a ei.
La Premiul Național am fost propus pentru trilogia „Regăsit în cer”, apărută în 2009. Poezia despre care vorbește Gheorghe Erizanu nu se regăsește în nicio carte de a mea. În cele 64 de cărți ale mele nu există o astfel de poezie… Am fost propus la Premiul Național pentru trilogie, 17 cărți traduse în 18 limbi și pentru activitatea de fondator și realizator a două festivaluri importante. Nuanța aceasta (acuzația de plagiat, n.r.) nu știu dacă are relevanță, pentru că nu am fost propus pentru activitatea literară din 1990”, ne-a spus Traian Vasilcău.
„Eu nu cunosc nimic despre astfel de plagieri”, ne-a spus Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional. Întrebat dacă membrii Comisiei au fost influențați de către cineva sau ceva la luare deciziei de a-l desemna la Premiul Național pe Traian Vasilcău, care scrie pe blogul său mai multe texte în susținerea Partidului Democrat din Molodva în timp ce critică dur opoziția, Arcadie Suceveanu s-a eschivat să ne răspundă. „Nu vreau să comentez nimic, pentru că am motivele mele de a nu o face. De obicei sunt întotdeauna receptiv, dar de data aceasta, scuzați-mă”, ne-a spus președintele Uniunii Scriitorilor, sistând convorbirea.
Menționăm că Premiul Naţional se acordă anual de Guvern, ca semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate, inclusiv: cercetare, dezvoltare tehnologică și culturală. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie formată din Prim-ministrul R. Moldova, miniştri şi conducători ai instituţiilor de resort, oameni de creaţie şi reprezentanţi ai mediului academic. Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 26 august 2016, la Palatul Republicii.