Un fost candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, critic față de Șor, numit reprezentant al Guvernului în autonomie
Funcția de șef al Oficiului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu, urmează să fie preluată de Serghei Cernev, fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 5 februarie, eliberarea din funcție, în baza cererii de demisie, a lui Ghenndi Cazanji.
„Cernev se va asigura că activitatea Adunării Populare a Găgăuziei și a Comitetului executiv revine în albia legalității și ce serviciile desconcentrate lucrează în beneficiul cetățenilor. De asemenea, o prioritate va rămâne garantarea aplicării uniforme a politicilor guvernamentale în autonomie”, a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.
Cernev: „Banii ca banii, dar ei riscă să ajungă la închisoare. Și asta îi oprește”
„Șor îi forțează (pe deputații din Adunarea Populară, n.r.) să facă declarații scandaloase în legătură cu alegerile prezidențiale, până la aceea că „dacă nu se va lua în considerare părerea Găgăuziei, atunci Găgăuzia este gata să iasă din componența R. Moldova”. Astfel de declarații se pregătesc. Dar eu cred că, în contextul votării legii privind separatismul, ei se vor teme se facă asta, pentru ar putea fi pedepsiți penal. Există astfel de zvonuri, dar eu cred că le va fi frică să facă asta. Toți deputații din Adunarea Populară, în afară de 13 dintre ei (în total sunt 35, n.r.), primesc „salarii” de la Șor. Și Șor le cere să facă declarații scandaloase. Dar ei se tem. Banii ca banii, dar ei riscă să ajungă la închisoare. Și asta îi oprește”, declarase Serghei Cernev pentru ZdG în vara anului 2024, în contextul marcării a 34 de ani de la „proclamarea republicii autonome găgăuze”.
Cernev, care este de profesie jurist, a fost candidat independent la funcția de guvernator al regiunii, în cadrul alegerilor din primăvara anului 2023.
Conform profilului de candidat realizat de Moldova Curată, acesta a promovat în campania electorală o politică a concilierii, spunând că prioritară pentru Găgăuzia în acel moment trebuia să fie creșterea economică și nu retorica împotriva puterii centrale.
„Chișinăul nu ne-a fost dușman niciodată și nici nu va fi. Noi înșine ni-l facem dușman prin declarațiile pe care le facem. Trebuie să avem un dialog și Chișinăul are o poziție de dialog față de noi. Nu Chișinăul este vinovat că la noi cineva a venit și a furat grâul, că au fost fraudate granturile europene. Noi înșine căutăm confruntare cu Chișinăul, din cauza unor politicieni care au furat, în interesele lor, și acum folosesc Găgăuzia ca să nu răspundă pentru ce au făcut”, a spus Serghei Cernev la una dintre dezbaterile electorale din aprilie 2023 la postul public de televiziune de la Comrat.
În luna noiembrie 2019, prin ordinul directorului Agenției Servicii Publice Mircea Eșanu, Serghei Cernev a fost concediat din funcția de șef al Secției de calificare a conducătorilor auto Comrat a Agenției Servicii Publice. Cernev a atacat ordinul în instanță.
„Am fost concediat ilegal, în timpul concediului de boală, am fost pedepsit de două ori pentru aceeași încălcare. Concedierea a fost, de fapt, o comandă politică. Ne trimit cu această plângere de la o instanță la alta. Acum ni s-a argumentat că plângerea trebuie depusă la Chișinău, acolo unde se află sediul ASP. Am depus și procesul încă nu e încheiat. Dar sunt sigur că decizia care va urma va fi în folosul meu pentru că totul, de la început până la sfârșit, este ilegal”, a declarat Serghei Cernev pentru Moldova Curată.
Serghei Cernev este cunoscut pentru declarațiile sale anticorupție și împotriva actualei conduceri a Executivului găgăuz, fapt ce i-a adus mai multe procese de judecată pentru calomnie.
Între anii 2006 și 2013 a fost președinte al raionului Vulcănești, fiind numit, apoi demis, din această funcție de fostul guvernator al autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal. În autonomie, președinții de raioane nu sunt aleși, ci sunt numiți de către bașcan, potrivit Moldova Curată. Cernev a fost de trei ori și deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, ultima dată între anii 2018 – 2021.