Un deputat PAS susține că primari aleși pe listele partidului și candidați la funcția de deputat sunt intimidați de către funcționari publici afiliați socialiștilor. Reacția PSRM, PG și CNA
Sergiu Litvinenco, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat marți, 8 iunie, că mai mulți funcționari publici ar fi primit indicații de la șefii lor ca să verifice candidații PAS la funcția de deputat în bazele de date deținute de stat.
Politicianul susține că „prin structurile teritoriale ale Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuratură se caută prin arhive materiale și dosare care există pe primarii aleși pe listele partidului pentru a-i intimida”. Litvinenco susține că în spatele acestor acțiuni ar sta persoane afiliate Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).
Reprezentanții Procuraturii Generale resping declarațiile făcute de deputatul Litvnenco și le califică drept PR politic. Centrul Național Anticorupție susține că afirmațiile parlamentarului „nu sunt adevărate” și că este „imposibil” ca angajații CNA să fi primit indicații de la șeful lor ca să caute materiale și probe despre primarii aleși pe listele PAS. Socialiștii au calificat declarațiile drept „o aberație”.
Într-un mesaj postat pe Facebook, deputatul PAS susține că „șefii de instituții care au dat indicații ar trebui demiși din funcție pentru că, potrivit politicianului, acest lucru este ilegal și îi face incompatibil cu funcțiile pe care le dețin”.
„Ne informează funcționarii publici de bună credință din țară că au primit indicații de la șefi să verifice în bazele de date deținute de Stat (începând cu anul 2006) totul ce ține de candidații PAS pentru alegerile parlamentare. De asemenea, prin structurile teritoriale ale CNA și Procuraturii se scotocesc prin arhive toate materialele (caziere, procese-verbale, dosare administrative etc.) care există pe primarii PAS cu scopul de a-i intimida. Referitor la aceste lucruri, vreau să mă adresez întâi de toate către șefii de instituții care au dat astfel de indicații. Doar faptul că l-ați ascultat pe Dodon și ați dat astfel de dispoziții ilegale vă face incompatibili cu funcțiile pe care le dețineți, prin urmare va trebui să fiți demiși după alegeri. Dar mai puteți încă să vă revocați deciziile ilegale și să evitați astfel tragerea la răspundere. Pentru că știți bine că acțiunile pe care le întreprindeți sunt ilegale. Mă adresez către funcționarii care au primit indicațiile ilegale și se gândesc dacă să le îndeplinească sau nu. Conform legii, aveți dreptul să nu îndepliniți ordinele ilegale notificând despre aceasta conducătorul care v-a dat indicația. Vă îndemn să faceți anume așa. Dacă 2-3 persoane vor reclama fărădelegea, vă asigur că șefii nici nu vor mai veni cu astfel de indicații. Ș-apoi nu uitați că mandatul șefilor care încalcă legea foarte curând va fi încetat. Vă îndemn să faceți anume asta – să respectați legea.”, se menționează în mesajul postat de Litvinenco.
Solicitați de ZdG reprezentanții PSRM au ne-au comunicat că declarațiile făcute de către deputatul PAS sunt o aberație.
„Este o aberație. Dar la cetățeni apare întrebarea logică: De ce se tem cei din PAS dacă se declară curați ca lacrima?”, a declarat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt al PSRM, Carmena Sterpu.
În context, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă prin care susține că „respinge declarațiile deputatului Litvinenco, potrivit căruia, pe interiorul instituției s-ar fi dat indicații de discreditare, prin materialele procesuale aflate în gestiune, a candidaților unui partid pentru alegerile parlamentare”.
„Acuzațiile sterile, lansate de dragul PR-ului politic, dar care determină instalarea confuziei în societate și neîncredere în instituțiile statului, le calificăm ca fiind iresponsabile și contraproductive, făcând parte dintr-o serie de tentative de a atrage Procuratura în soluționarea unor conflicte de ordin politic. Procuratura apelează la bunul simț, cultura și inteligența tuturor concurenților electorali, îndemnându-i ca în procesul agitației electorale să nu facă uz de lucrările penale pendinte, riscând astfel ca, în cea mai mare parte, să cadă sub incidența calomniei, încălcării principiului prezumției nevinovăției sau amestecului în înfăptuirea urmăririi penale sau justiției”, se menționează în nota emisă de PG în acest sens.
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție au menționat pentru ZdG că afirmațiile deputatului PAS „nu sunt adevărate” și că este „imposibil” ca angajații CNA să fie implicați în astfel de acțiuni.
La data de 4 iunie, Alexandru Catan, candidatul nr. 45 de pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova a anunțat că se retrage din cursa electorală, din motiv că „presa finanțată din kulioacele lui Plahotniuc și Bahamas” încearcă să ponegrească imaginea sa și a „Partidului Acțiune și Solidaritate în această campanie electorală”. Alexandru Catan a declarat atunci că, în ultima perioadă, „presa controlată de Dodon a distribuit informații false și denigratoare” la adresa sa.
Până în prezent, CEC a înregistrat deja 16 concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar alte 3 dosare se află în proces de examinare.
Din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, 102 de persoane s-au înscris la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova pentru anticipatele din 11 iulie curent.
Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.