Un candidat la prezidențiale semnalează primele nereguli electorale
Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, afirmă că are suspiciuni faţă de modul în care Partidul Democrat a reușit să colecteze într-un timp record semnăturile necesare pentru înregistrarea candidatului său, Marian Lupu, la Comisia Electorală Centrală. În cadrul unei conferințe de presă, fosta ministră a Educaţiei a declarat că urmează să sesizeze Procuratura Generală în acest sens.
„Deși perioada electorală a demarat cu doar câteva zile în urmă, deja putem semnala elemente care ar putea pune în pericol caracterul liber și corect al alegerilor. Cunoașteți că Partidul Democrat a colectat 29 de mii de semnături în aproximativ 24 de ore de la recepționarea listelor de subscripție, prezentându-le deja la Comisia Electorală Centrală. Noi putem ironiza pe seama colectorilor PD, dar ne dăm seama că la modul practic această performanță nu este posibilă fără încălcarea anumitor reguli. Ținând cont și de semnalele venite din teritoriu ne exprimăm îndoiala că procesul de colectare a semnături de către PD s-a petrecut cu respectarea principiului egalităţii concurenţilor electorali. Există bănuieli rezonabile că reprezentanții PD, făcând uz de poziţiile ocupate în intituţiile de stat, au exercitat presiuni asupra angajaţilor acestor structuri pentru a-i determina să semneze în listele de subscripţie ca susţinători a candidatului PD. Putem afirma că prin folosirea resurselor administrative s-au obţinut foloase nepatrimoniale de natură electorală. PD, făcând uz de pozițiile lor oficiale, au constrâns primarii să rămână la primărie după programul de muncă sau să se prezinte în ziua de sâmbătă care este zi de odihnă. Mâine vom depune o sesizare la Procuratua Generală”, a declarat Maia Sandu.
De cealaltă parte, Sergiu Sîrbu, deputat din partea Partidului Democrat, a explicat, într-o postare pe facebook, cum a fost posibil „recordul care a uimit-o” pe Maia Sandu.
„Deci, cum e posibil recordul? Poftim:
1. Marian Lupu este liderul partidului care are peste 50 de mii de membri activi și organizați.
2. PDM are peste 1000 de organizații primare de partid în toate localitățile țării. Nu 1000 de like pe Facebook, ci organizații cu oameni activi.
3. Pregătirea colectării semnăturilor nu se face în zilele când trebuie strânse semnăturile, ci măcar cu două săptămâni înainte. E nevoie de o bună organizare, pregătirea colectorilor, echipelor de suport, instruirea lor etc. Nu te apuci să-i cauți în timp ce strângi semnăturile și să-i pregătești în mers.
4. Este foarte important cum îți organizezi punctul de colectare, în așa fel încât procedura să dureze cât mai puțin.
5. Autoritățile publice locale trebuie informate imediat ce prevederile legale îți permit, pentru verificarea semnăturilor colectate.
6. E important să ai o organizație de tineret numeroasă și foarte activă , bine instruită din timp, inclusiv la sediul central, gata să lucreze non-stop pentru a recepționa într-un timp cât mai scurt documentele și a le sistematiza. Acestea sunt doar câteva detalii organizatorice. Lista poate continua”, a scris politicianul democrat.
Pe lângă modul în care PD a colectat semnături, Maia Sandu s-a referit, în cadrul conferinței de presă, și la imposibilitatea concetățenilor noștri plecați peste hotare de a susține un anumit candidat la funcția de președinte în procesul colectării de semnături. „Problema de bază ține de autentificarea listelor de subscripție de către primari. Cetățenii din diaspora, nefiind în țară, nu pot fi autentificați după regulile aprobate de CEC”.
O altă încălcare semnalată de candidatul PAS ține de folosirea numelui său pentru colectarea de semnături în favoarea altor candidați. „Unii dintre concurenții noștri electorali întrec orice limită a bunului simț. Aceștia mint oamenii cerând să semneze pentru Maia Sandu pe o listă care este destinată altui candidat. Astfel de cazuri s-au întâmplat la Strășeni și la Rezina”, a mai declarat Sandu.
Ieri, 3 septembrie, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, Marian Lupu, a prezentat la CEC listele cu semnăturile necesare pentru înscrierea în cursa electorală. Democrații au reușit această performanță în doar 24 de ore de la aprobarea grupului de inițiativă și eliberarea listelor de subscripție. Deoarece este primul care a depus actele, candidatul PD va ocupa prima poziție în buletinele de vot.
Pentru a se putea înscrie în cursa electorală, candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ţării au nevoie de cel puţin 15 mii de semnături şi cel mult 25 de mii. Câte 600 de semnături trebuie să fie obţinute din cel puţin 18 raioane.
Sursă foto: captură video privesc.eu