Un antreprenor, un doctor în drept, un jurnalist și șase lideri de partid candidează la funcția de șef al statului
În două zile de când a fost dat startul înregistrărilor în cursa electorală pentru fotoliul de președinte al R. Moldova, la Comisia Electorală Centrală (CEC) au înaintat actele deja nouă candidați. Aceștia au depus cereri privind înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii lor. Este vorba despre șase lideri ai partidelor aflate la guvernare și opoziție, Dumitru Ciubașenco, candidat desemnat de Partidul Nostru, dar și doi candidați independenți: doctorul în drept, Mihai Corj și antreprenorul Artur Croitor. CEC a refuzat să-i ofere listele de subscripție pentru colectarea semnăturilor activistului civic Oleg Brega, din motiv că nu a înregistrat un „grup de inițiativă”.
În termen de 3 zile de la recepționarea actelor depuse, Comisia va verifica corectitudinea acestora și va decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupurilor de inițiativă.
Candidații care și-au înaintat candidatura până în acest moment, în ordinea depunerii cererilor la CEC:
-
„Partidul Nostru”, candidatul desemnat – Dumitru Ciubașenco;
-
„Platforma Demnitate și Adevăr”, candidatul desemnat – Andrei Năstase;
-
„Partidul Liberal”, candidatul desemnat – Mihai Ghimpu;
-
„Partidul Acțiune și Solidaritate”, candidatul desemnat – Maia Sandu;
-
„Partidul Popular European din Moldova”, candidatul desemnat – Iurie Leancă;
-
„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, candidatul desemnat – Igor Dodon;
-
„Partidul Democrat din Moldova”, candidatul desemnat – Marian Lupu;
-
Candidat independent – Mihai Corj;
-
Candidat independent – Artur Croitor.
Mihai Corj este doctor în drept, conferențiar universitar, decan al Facultății de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept și este președinte al Institutului de Creație Legislativă „LEX SCRIPTA”. La 30 martie, acesta a lansat cartea „Sunt un simplu cetățean & Prin știință și credință spre adevăr”. Mihai Corj, care activează drept jurist din 1993, a participat în noiembrie 2015, alături de alți șase candidați, la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului. Postul a fost însă ocupat de Veaceslav Zaporojan, Comisia de concurs apreciind prestația lui drept „una impecabilă”.
Artur Croitor este antreprenor și președinte al Asociației Businessului Mic şi Mijlociu „LUMEA LIBERĂ”. Aceasta este o asociaţie obştească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită în 2014 care enunță drept scopuri realizarea şi apărarea intereselor economice, sociale, culturale, educaţionale, ştiinţifico-inovatoare precum şi altor interese de natură generală antreprenorilor businessului mic şi mijlociu.
Perioada de desemnare a candidaților și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaţilor a demarat la 31 august 2016, cu 60 de zile înainte de data alegerilor prezidențiale.
Campania electorală pentru scrutinul din 30 octombrie 2016 va dura doar o lună și va începe la 30 septembrie, până la această dată însă, grupurile de inițiativă vor trebui să colecteze cel puțin 15 mii de semnături în susținerea candidatului, pentru a intra în cursa electorală.
Candidatul la Președinție trebuie să aibă 40 de ani împliniți, să locuiască în R. Moldova cel puțin zece ani și să posede limba de stat. Candidatul ales la funcția de preşedinte al Republicii Moldovava fi nevoit să renunţe la calitatea de membru de partid sau oricare altă funcție publică sau privată. Dacă acum 20 de ani buletinele afişau şi o scurtă biografie a candidatului, noile modificări ale Codului Electoral prevăd ca buletinele de vot să includă doar numele, prenumele şi eventual partidul sau forţa politică care a înaintat candidatura.